Parallelle robotgrijper Moonlight: snel, maar ook precies (video)

Geplaatst door Maartje Henket

De nieuwe robot Moonlight combineert volgens zijn makers de precisie van een conventionele robotarm met de behendigheid en snelheid van een parallelle robot.

Tags:

De Chinese robotontwikkelaar Flexiv heeft ‘de eerste krachtgestuurde parallelle robot ter wereld’ ontworpen voor toepassingen die nauwkeurige beweging en krachtcontrole vereisen, zoals het bevestigen van schroeven, het polijsten van voorwerpen en het hanteren van precisieladingen.

Flexiv is in 2016 voortgekomen uit Stanford University en heeft tegenwoordig hoofdkantoren in China, de VS, Taiwan en Singapore, terwijl het in totaal ongeveer 300 mensen in dienst heeft.

Volgens het Britse magazine Drives & Controls kan de robot krachten nauwkeurig meten tot op 0,1N (Newton) en kan hij zelfs delicate objecten met grote precisie en zorg hanteren.

“Moonlight is een combinatie van onze bekroonde Rizon-serie robots en het in de industrie bewezen parallelle botontwerp”, zegt Flexiv’s directeur productontwikkeling, Hao Jiang. “We zagen dat klanten in sommige specifieke toepassingen een krachtige, kosteneffectieve robotoplossing nodig hadden die zeer nauwkeurige krachtcontrole combineert met aanpassingsvermogen, dus dat is wat we hebben gebouwd. Met zijn verhoogde snelheid en grotere precisie verhoogt Moonlight de productie-efficiëntie met behoud van een multi -rol capaciteit.”

De robot kan ladingen van 12 kg aan bij lage snelheden en ladingen tot 7 kg bij snelheden tot 1,5 m/s.

De Moonlight-robot voldoet aan de veiligheidseisen van Pl d, ondersteunt EtherCat-communicatie en is IP65-beschermd. Hij is met name bedreven in oppervlaktebehandelingstoepassingen zoals polijsten, slijpen, ontbramen en schuren.

Printplaten schroeven

Omdat hij onder elke hoek kan werken, is hij ook geschikt voor delicate taken, zoals het inbrengen van schroeven in printplaten zonder het risico te lopen de printplaten te beschadigen, aldus het rapport.

Met grijper

De Moonlight-robot kan worden uitgerust met een Flexiv-robotgrijper die volgens het bedrijf bijna elk item kan oppakken, ongeacht de vorm of oppervlaktestructuur. Deze Grav-grijper is bedoeld om het vervangen van end-of-arm-gereedschappen te verminderen.

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *