Paprikateler als eerste klimaatneutraal door restwarmte

Groentekweker NH Paprika is als eerste glastuinbouwbedrijf aangesloten op het warmtenet en is daarmee volledig klimaatneutraal. NH Paprika is gevestigd in het glastuinbouwgebied Alton in Heerhugowaard, dat sinds 10 januari is aangesloten op het warmtenet van afval- en energiebedrijf HVC. Hiermee zet Nederland een eerste stap richting een klimaatneutrale glastuinbouw.

Glastuinbouw gebruikt veel energie en stoot daarmee ook veel CO2 uit. In het Altongebied vindt ruim 30% van het totale energieverbruik van de gemeente Heerhugowaard plaats. Partijen investeren daarom samen in het creëren van de juiste randvoorwaarden, zodat glastuinbouwbedrijven hier duurzaam kunnen ondernemen. Op deze wijze willen betrokken partijen de CO2-uitstoot in het Alton gebied in 2030 met 75% gereduceerd hebben ten opzichte van 1990.

Arjan ten Elshof, directeur bij HVC: "Omdat de kassen in het Altongebied in Heerhugowaard een grote warmtevraag hebben, kan hier ook een forse verduurzaming worden gerealiseerd. De aansluiting van NH Paprika op het warmtenet is een belangrijke stap in de duurzame toekomst van Heerhugowaard, maar dan zijn we er nog niet. We gaan de komende jaren aan de slag met verdere uitbreiding van het warmtenet in Heerhugowaard, waarbij ook woningen worden aangesloten. Ook onderzoeken we de kansen voor geothermie in het Altongebied."

Marcel Numan van NH Paprika: "We zijn er trots op dat we onze kassen volledig duurzaam verwarmen. De warmte is afkomstig van de bio-energiecentrale van HVC, die gestookt wordt op afvalhout dat bewoners en bedrijven inleveren bij afvalbrengstations. De warmte is daarmee 100% hernieuwbaar."

 

Gebiedsakkoord

Tijdens de aansluiting van NH Paprika op het warmtenet werd ook het ‘Gebiedsakkoord Alton en omliggende buitengebied’ ondertekend door de samenwerkende partijen. Gedeputeerde Jaap Bond van de provincie Noord-Holland: "We versterken met dit gebiedsakkoord de economie en werkgelegenheid, concentreren glastuinbouw en verminderen het gebruik van fossiele brandstoffen en CO2-uitstoot."

De provincie heeft 50.000 euro beschikbaar gesteld voor het opstellen van de gebiedsvisie en in een eerder stadium 30.000 euro voor een verkenning. Daarnaast financiert de provincie vanuit het Europese subsidieprogramma Plattelandsontwikkelingsprogramma (POP) de verplaatsing van bedrijven naar het Altongebied.