‘Paint it (vanta)black’

Veel nieuwe toepassingen, waaronder consumentenproducten, kunnen nu worden voorzien van ‘vantablack’ het zwartste coating-materiaal ter wereld. De coating is nu beschikbaar in een innovatieve spray-versie van deze zwartste verf die ooit is gecreëerd. De nanostructuur van vantablack absorbeert vrijwel al het invallende licht.

Het materiaal is ontworpen om de prestaties van precisie optische systemen te verhogen. Nu heeft de ontwikkelaar van vantablack, het in Engeland gevestigde Surrey NanoSystems en versie gemaakt die op voorwerpen kan worden gesproeid; eerder gebeurde het aanbrengen in een CVD-proces (chemische dampdepositie).

De spray is Vantablack S-VIS gedoopt en opent een scala aan nieuwe toepassingen. Het is nu mogelijk om veel grotere en complexere vormen en structuren te coaten, evenals veel nieuwe materialen waaronder engineering-polymeren. Zelfs als het materiaal in een eenvoudig sprayproces wordt opgebracht absorbeert het nog 99,8% van het licht dat op het oppervlak valt.

spray

Een oppervlak dat is gecoat met Vantablack S-VIS ziet er voor het menselijk oog nogal merkwaardig uit. Het wordt vaak omschreven als een ‘zwart gat’. Het enige commercieel verkrijgbare materiaal ter wereld dat nóg donkerder is, is het originele vantablack. Bij introductie zorgde het voor een nieuw zwartheids-wereldrecord omdat het maar liefst 99,965% van het invallende licht in het visuele spectrum absorbeert.

Ruimtevaart

Vantablack is oorspronkelijk ontwikkeld voort ruimtevaarttoepassingen, zoals optica in satellieten voor ‘star-trackers’ en beeldvormings- en kalibratiesystemen voor aardobservatie. Het verhoogt de gevoeligheid van deze optische systemen doordat het de absorptie van strooilicht verbetert, zowel ultraviolet, zichtbaar en infrarood.

Sinds de introductie zijn er veel andere toepassingen opgekomen, waaronder collectorelementen in zonne-energiesystemen, architectuur, cinematografie, optische elementen in topsegment-camera’s, spectroscopie-instrumentatie, verbeteren van de signaal/ruisverhouding van optische sensoren en ultra-zwarte coating voor de styling en het uiterlijk van luxe goederen zoals horloges, sieraden en kunstwerken.

In tegenstelling tot andere zwarte absorbers biedt Vantablack S-VIS goede prestaties onder diverse zichthoeken, wat cruciaal is voor optische instrumenten, maar ook voor veel esthetische toepassingen. Het reflecteert 17 maal minder dan de huidige superzwarte verf die is gebruikt voor de Hubble telescoop.

Nanobuisjes

De actieve component van de spray is materiaal van koolstof nanobuisjes. De coating wordt aangebracht met een gepatenteerd productie- en verfspuitproces, gecombineerd met pre- en post-spraystappen die zijn ontwikkeld om extreme absorptieniveaus te behalen. Het proces is schaalbaar en geschikt voor massaproductie op kleine tot grote substraten. Vantablack S-VIS kan worden aangebracht op de meeste stabiele materiaaloppervlakken. Het enige vereiste is dat het materiaal bestand moet zijn tegen temperaturen tot 100 °C – wat betekent dat het ook kan worden gebruikt op diverse typen engineering-grade polymeren of composietmaterialen.

http://www.surreynanosystems.com/