Oude cd’s vinden nieuw leven als biosensoren

Een team van onderzoekers van Binghamton University, State University of New York verandert oude cd’s in nieuwe flexibele biosensoren.

Tags:
Oude cd's vinden nieuw leven als biosensoren
Foto: Matthew Brown

Het goedkope proces omvat het scheiden van de dunne metalen laag van een gouden cd van het harde plastic en het transformeren ervan in sensoren voor het bewaken van elektrische activiteit in het hart en de spieren van de mens, naast glucose-, lactaat-, pH- en zuurstofniveaus. Volgens de ontwikkelaars kunnen de sensoren die gegevens via Bluetooth communiceren met een smartphone.

Bij het fabricageproces, dat 20 tot 30 minuten duurt, komen geen giftige chemicaliën vrij. In plaats daarvan wordt de metalen laag in wezen afgepeld en werd een kant-en-klare Cricut Cuttergebruikt om de biosensoren te fabriceren. Dit is een machine die ontwerpen uit diverse materialen snijdt. Eenmaal gesneden, worden de biosensoren op de drager geplaatst voor monitoring.

In totaal schat het Binghamton-team dat het fabricageproces ongeveer 1,50 dollar per apparaat kost. “Deze duurzame aanpak voor het upcyclen van elektronisch afval levert een voordelige, op onderzoek gebaseerde afvalstroom op die geen geavanceerde microfabricagefaciliteiten, dure materialen of hoogwaardige technische vaardigheden vereist.”

Het artikel Upcycling Compact Discs for Flexible and Stretchable Bioelectronic Applications verschijnt in het tijdschrift Nature Communications.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *