Categories: Actueel

Organen-op-chip in nieuw lab voor microfabricage

Micro-systemen en micro-apparaten nemen een steeds belangrijkere rol in binnen de wetenschap en onderzoek, ook binnen de TU/e. Denk hierbij aan onderzoeksgebieden zoals micro-fluïdica, weefselkweek, lab-on-a-chip, organs-on-a-chip, of de ontwikkeling van ‘slimme’ materialen die kunnen reageren op de omgeving. De opening van het Microfab lab geeft onderzoekers en studenten nieuwe mogelijkheden binnen deze onderzoeksgebieden..

Unieke combinatie

Waar veel bedrijven en onderzoeksinstellingen een productiefaciliteit hebben die is gespecialiseerd in één bepaalde technologie, combineert het Microfab lab verschillende technologieën. Van een cleanroom voor lithografie tot aan geavanceerde 3D printers, en van laserfabricage tot aan een ruimte geschikt voor het werken met biologische cellen; het Microfab lab geeft gebruikers de unieke mogelijkheid om op één locatie verschillende technologieën te gebruiken.

"Dat we een laboratorium hebben waar we diverse technologieën kunnen gebruiken is al bijzonder, maar dat we er zowel met technische materialen als met biologische materialen kunnen werken, dat maakt het pas echt uniek", legt Jaap den Toonder, hoogleraar Microsystems, uit. "Het Microfab lab is onderdeel van het TU/e instituut ICMS (Institute for Complex Molecular Systems) en vormt een samenwerking tussen de faculteiten Werktuigbouwkunde, Biomedische Technologie, Technische Natuurkunde, en Scheikundige Technologie, maar ook studenten en onderzoekers van andere faculteiten en partner universiteiten kunnen gebruik maken van de faciliteiten. Juist door laagdrempelig te zijn willen we een ontmoetingsplek creëren en samenwerking tussen verschillende disciplines en faculteiten stimuleren."

Onder andere voor de ontwikkeling van technologie voor medicijnontwikkeling en het verkrijgen van inzicht in het ontstaan van ziektes is het Microfab lab van belang. Dit onderzoek gebeurt binnen het recent opgerichte Nederlandse Instituut hDMT waarvan TU/e founding partner is.

Het Microfab lab, met een totale oppervlakte van 600 m2, heeft meer dan € 1 miljoen gekost. Samen met het al bestaande Nanolab@TU/e heeft de TU/e nu twee hoogstaande productiefaciliteiten.

Rector Frank Baaijens en burgemeester Rob van Gijzel zullen het Microfab lab officieel openen op woensdag 1 juli.

Redactie Engineersonline

Recent Posts

Atlas is met pensioen – leve de nieuwe Atlas! (video’s)

De beroemde humanoïde robot Atlas is met pensioen gegaan. De hydraulische versie tenminste, want zijn…

7 uur ago

Nieuwe opleiding crop biotechnology en engineering zoekt samenwerking met bedrijven

Er komt geld voor vier jaar onderzoek door promovendi op het gebied van biotechnologie en…

9 uur ago

Flexibele elektronica uit de foundry?

De massaproductie van siliciumchips vindt plaats in foundries. Volgens KU Leuven en imec is dit…

10 uur ago

Nieuwe condensator kan elke seconde opladen, gedurende 300 jaar

Pacemakers, defibrillatoren, radartechnologie en elektrische voertuigen hebben allemaal condensatoren nodig. Deze elektrische componenten moeten veel…

10 uur ago

Waarom de fiets een hightech hoogstandje is

Het verstandshuwelijk van fiets en trein. Daarover gaat het promotieonderzoek van de 70-jarige Jan Ploeger.…

10 uur ago

Meer Heilind in Europa

Heilind Electronics Europe wil zijn  aanwezigheid in West-Europa uitbreiden. De verdeler van elektromechanische componenten, verbindings-…

16 uur ago