Oplossing voor microverontreiniging in afvalwater wint Vernufteling

De inzending ‘Aurea’ van Royal HaskoningDHV werd door de vakjury van De Vernufteling, de jaarlijkse verkiezing van het meest innovatieve ingenieursproject van Koninklijke NLingenieurs en De Ingenieur, verkozen tot meest vernuftige ingenieursproject met maatschappelijke meerwaarde. Sweco met het project ‘Kadevernieuwing Amsterdamse grachten’ won de publieksprijs, met 12,5% van de in totaal 1994 stemmen.

Royal HaskoningDHV won de vakjuryprijs. (Foto: Koninklijke NLingenieurs)

De vakjury waardeert de winnende inzending ‘Aurea’ van Royal HaskoningDHV als hoogst vanwege het vernuftige karakter en het maatschappelijke belang. Het team komt met een geavanceerde oplossing voor microverontreiniging in het afvalwater. Door onder meer medicijnresten vormt dit een toenemend probleem voor de maatschappij. Veranderende wet- en regelgeving dwingt de beheerders om maatregelen te treffen, maar in de praktijk blijkt het lastig om te voorkomen dat medicijnresten, maar ook bestrijdingsmiddelen en hormonen in het oppervlaktewater belanden. Royal HaskoningDHV heeft in een interessant samenwerkingsverband een spannende en zeer vruchtbare combinatie van technologische maatregelen getroffen en daarmee een echte ingenieursoplossing gevonden voor een groeiend probleem met grote maatschappelijke relevantie.

William van Niekerk: “De complexiteit van de vragen waar we mee worstelen, verdraagt geen simpele oplossingen meer. Je ziet dat het combineren van data, rekenkracht, inzicht en samenwerkingsverbanden resulteert in deze geavanceerde, vernuftige oplossing.”

De vakjury bestond uit Willemien Bosch (Directeur Koninklijke NLingenieurs), Kim Dieleman (Beleidsmedewerker Water en Klimaatadaptatie, De Buch en Biomimicry Inspirator), Pancras Dijk (Hoofdredacteur De Ingenieur), William van Niekerk (Directeur TKI Bouw en Techniek) en Machteld de Kroon (Managing Director of Unit Mobility & Built Environment TNO).

Juryvoorzitter Machteld de Kroon zegt over de inzendingen: “Er waren veel inzendingen die ook echt gericht zijn op het oplossen van maatschappelijke vraagstukken. De oplossingen waren toepassingsgericht met de dagelijks praktijk in gedachten. Er is enorm veel creativiteit terug te zien in de innovaties. Dat maakt mij heel erg enthousiast.”

Tijdens de prijsuitreiking stonden alle teams van de genomineerde inzendingen op het podium en gaven een pitch aan het publiek. Het team van Sweco dat de publieksprijs in de wacht sleepte, gaf een pitch over hun aanpak van verouderde kademuren. Deze problematiek speelt zich per definitie af in de drukke openbare ruimte. Door zoveel mogelijk vanaf het water te werken, weten Sweco en partners met hun innovatie de overlast voor het verkeer en omwonenden tot een minimum te beperken.

De Vernufteling

Het doel van de Vernufteling is het werk van advies- en ingenieursbureaus erkenning en bekendheid te geven. Elk vernieuwend, technologisch geavanceerd of baanbrekend project met een duidelijke maatschappelijke relevantie en met betrokkenheid van een of meer van de leden van Koninklijke NLingenieurs kon worden ingezonden om in aanmerking te komen voor De Vernufteling. Koninklijke NLingenieurs organiseerde deze prijs voor de achttiende keer in samenwerking met techniektijdschrift De Ingenieur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *