Opening kookbuis biedt industrie precieze metingen voor fabrieken

Onderzoekers van de Technische Universiteit Eindhoven presenteren 18 september een 9 meter-lange kookbuis. De constructie maakt het mogelijk om op ware schaal onderzoek te doen naar het gedrag van de combinatie van stoom en heet water die samen door een pijp stromen, iets wat in veel industriële opstellingen wordt gebruikt. De kookbuis is voornamelijk vernieuwend door zijn schaal en optische toegankelijkheid.

In veel industriële systemen stroomt er heet water door extra stevige buizen. Deze worden ontworpen met kennis uit kleine schaalmodellen, maar de stroming laat zich slecht schalen: vloeistoffen stromen anders door een buis van 2 cm dan door een buis van 2 meter. Om te compenseren voor deze fout, gebruiken ontwerpers eenvoudigweg een buis met een extra dikke wand. Door kennis vergaard met de nieuwe kookbuis van de TU/e, kan stroming op grote schaal beter begrepen worden, kunnen veiligere installaties ontworpen worden en hoeft minder materiaal verkwist te worden.

Stromingspatroon tegen gevaarlijke bellen

De kookbuis heeft een lengte van 9 meter en is voorzien van twee kijkvensters. Op elk kijkvenster staat een camera gericht die op hoge snelheid registreert hoe de vloeistof zich gedraagt. Zo kan een temperatuur-druk-kaart van het stromingspatroon worden gemaakt. De buis is berekend op stromend water met een druk tot 40 bar en een temperatuur tot 250° C.

Het onderzoek is uitgevoerd in samenwerking met onder meer Stork, Siemens, Essent, en de Nuclear Research Group (NRG). De promovendus die de kookbuis heeft ontworpen en gebouwd, promoveert 1 oktober op dit onderwerp (titel: "Safe and efficient design with improved flow regime maps ").