OpenAI-er bouwt een (niet geheel ongevaarlijke) robotbutler voor thuis (video)

Het in Londen gevestigde Prosper Robotics, een startup opgericht door voormalig OpenAI-medewerker Shariq Hashme, ontwikkelt een robotbutler die binnenkort al je huishoudelijke taken kan uitvoeren. Hij kan de vaatwasser vullen en legen, de was doen, bedden opmaken, oppervlakken en vloeren reinigen en zelfs eenvoudige maaltijden bereiden.

Tags:
Prosper's robotbutler in de keuken
Foto: Prosper

Dat laatste is niet zonder veiligheidsrisico’s – zowel qua hygiëne als vanwege het feit dat hij dan met messen werkt. Hashme zegt dat het Prosper-team het hygiëneprobleem heeft opgelost door de robot verschillende sets ‘handschoenen’ te geven voor verschillende taken om kruisbesmetting te voorkomen (hij weet ook hoe de handschoenen in de vaatwasser moeten worden gedaan). Als het gaat om het hanteren van messen, vindt Hashme het beter om de robot voorlopig maar even uit de buurt van mensen te houden.

De bot beweegt zich voort op wielen ( lopen op 2 benen is nog niet betrouwbaar genoeg) en wordt uitgerust met twee armen aan een romp die omhoog en omlaag kan schuiven over een ‘ruggengraat’ om verschillende klussen aan te pakken. “Je gaat naar je werk en hij doet alles in je huis. Je hebt een korte time-lapse in je app op je telefoon, waarin je kunt zien wat hij heeft gedaan”, zei Hasme tegen Sifted dat er deze week een artikel over publiceerde.

Kosten omlaag

Het op de markt brengen van de robot is vooral uitdagend vanwege de prijsstelling. De machines in hightechfabrieken kosten vaak honderdduizenden dollars en zijn ze over het algemeen gespecialiseerd in slechts één taak.

“Het belangrijkste dat je anders moet doen om een thuisrobot realistisch te maken, zijn de kosten van een systeem. En dat is dus eigenlijk het meest opwindende dat we hebben gedaan.”

Het Prosper-team heeft dit bereikt door 20 à 30 problemen aan te pakken waar de meeste robotica-ingenieurs niet over nadenken, zoals het ontwerpen van kant-en-klare elektrische connectoren die werken in een bewegend systeem. Dankzij deze aanpak denkt Prosper zijn robotbutler te kunnen prijzen tussen de 5.000 en 10.000 pond.

Daarnaast zal het bedrijf abonnementskosten in rekening brengen voor onderhoud en verzekering.

Menselijke operators

Hashme zegt echter dat volledige automatisering nog niet binnen bereik ligt, omdat er niet genoeg gegevens zijn om een huishoudrobot te trainen. Het bedrijf is daarom van plan om in het begin menselijke operators te gebruiken. “Zij zouden taken de eerste, laten we zeggen, 10.000 keer moeten uitvoeren”, aldus Hashme. “Daarna hebben we genoeg gegevens om het automatisch te doen.”

Tijdlijn

Hashme verwacht dat zijn “eerste praktische robot voor thuis” over acht maanden klaar is voor alfatests. Er hebben zich al huishoudens aangemeld om deel uit te maken van het proces. Als dat eenmaal is gebeurd, hoopt Hasme over ongeveer twee jaar een marktrijpe versie van de robot te hebben.

Tags:

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *