Categories: Actueel

Op weg naar 100% duurzame energie

Op dit moment werkt het hoogspanningsnet op wisselstroom, maar duurzame energiebronnen produceren gelijkspanning. In toenemende mate is er sprake van een mix tussen elektriciteitsnetwerken die werken op wisselstroom en netwerken die gebruik maken gelijkstroom. Beide Europese projecten: Progress on Meshed HVDC Offshore Transmission Networks, Promotion (€ 49 miljoen) en  Massive Integration of Power Electronic Devices, Migrate (€ 17 miljoen) spelen hier op in.

Internationale gelijkstroomnetwerken

In het project Promotion werken 35 partners samen om een internationaal elektriciteitsnetwerk te realiseren, gebaseerd op gelijkstroom, waarin netwerken in zee en op het land met elkaar worden verbonden. Dr. Marjan Popov is betrokken bij Promotion. Hij geeft aan: "Ons onderzoek richt zich op hoe netwerken, die gebruik maken van een combinatie van wissel- en gelijkstroom, veilig onderbroken kunnen worden met de huidige technologie. Denk bijvoorbeeld aan kortsluiting. Hierbij is het nodig om (tijdelijk) de stroom te onderbreken, zodat gezonde delen in bedrijf blijven. Gelijkstroomonderbreking werkt geheel anders dan het uitschakelen van wisselstroom en er is ook veel minder van bekend. Daarnaast zijn er verschillende technologieën in omloop. De te ontwikkelen beveiligingsschema’s moeten geschikt zijn voor alle beschikbare technologieën." Voor Promotion neemt de TU Delft twee postdocs aan.

Het jaar 2020

Naast Promotion is Popov met zijn onderzoek naar beveiligingsschema’s, ook betrokken bij het andere Europese onderzoeksproject, Migrate.  In dit project wordt vooruit gekeken naar het jaar 2040 waarin elektriciteitsnetten op wisselstroom in toenemende mate geïntegreerd worden met op gelijkstroom werkende netten. Wetenschapper José Rueda Torres, trekker van één van de werkpakketten van Migrate, zegt: "In 2040 ziet het huidige Europese elektriciteitsnetwerk er heel anders uit. Er zal veel meer gebruik worden gemaakt van duurzame energie en er zullen meer koppelingen zijn met lokale gelijkstroom netwerken. Dit alles heeft consequenties voor onder meer de stabiliteit en veiligheid van onze elektriciteitsvoorziening."

Uitdagingen

Het onderzoek van dr. José Rueda Torres focust op het analyseren van mogelijke risico’s en het vinden van oplossingen. Torres: "Eén van de grootste uitdagingen is het integreren van alle apparaten, systemen en technologieën gebaseerd op vermogenselektronica. Daarnaast zijn belangrijke vraagstukken hoe we de efficiëntie van duurzame energiebronnen vergroten en hoe we controle krijgen op de spanning en de frequentie van de energie die duurzame energiebronnen produceren."   Voor Migrate neemt de TU Delft in totaal drie promovendi aan en drie postdocs.

Dr. Marjan Popov en dr. José Rueda Torres werken samen met prof. Mart van der Meijden in de afdeling Electrical Sustainable Energy, vakgroep  Intelligent Electrical Power Grids , van de faculteit EWI, TU Delft. De beide Europese projecten starten in 2016. Promotion heeft 35 partners, waaronder: negen universiteiten en bedrijven als Siemens, Tennet, Mitsubishi en penvoerder DNV GL. Migrate heeft 27 partners, waaronder twaalf universiteiten, drie bedrijven (Alstom, Enercon, Schneider Electric) en twaalf Europese TSO’s. Tennet is penvoerder van het project.

2,6 Miljoen voor Delfts onderzoek in Europese projecten

Redactie Engineersonline

Recent Posts

TU Delft houdt kritieke-grondstoffen-week

'Kritieke grondstoffen' in grote hoeveelheden nodig hebben in Europa - maar we halen ze uit…

1 dag ago

Helen Kardan van ASML naar TNO

Helen Kardan is TNO's nieuwe Director Science & Technology voor de High Tech Industry unit.…

1 dag ago

Control Techniques en KB Electronics nu Nidec Drives

Control Techniques en KB Electronics vormen sinds 1 mei 2024 Nidec Drives. Control Techniques en…

1 dag ago

Hitma Groep neemt KS Perslucht over

Hitma Groep heeft KS Perslucht overgenomen. Het in Haarlem gevestigde bedrijf sluit met zijn productassortiment en…

1 dag ago

Is hout de beste optie voor een windturbineblad?

De Duitse fabrikant van houten windturbinebladen Voodin Blade Technology heeft 's werelds eerste prototype-installatie aangekondigd…

2 dagen ago

FME: ‘Europees investeren in technologisch leiderschap is goed voor Nederland’

FME en Orgalim (de Europese koepel van de technologische industrie) pleiten voor het centraal stellen…

2 dagen ago