Op naar de CES: Videowindow (video)

In januari gaan er 70 Nederlandse start- en scale-ups naar de CES, waarvan er maar liefst 14 zijn genomineerd voor een Innovation Award. Wij brengen de komende tijd een aantal van deze veelbelovende jonge tech-spelers voor het voetlicht. Deze keer: de enorme transparante videoschermen van Videowindow.

Het gesegmenteerde kleurende glas van de start-up Videowindow creëert een enorm transparant videoscherm. Elke module is uitgerust met een lichtsensor en gebruikt algoritmen om realtime gegevens van de luminescentie en temperatuur van buiten op te nemen. Dit is essentieel voor het vermogen van Videowindow om bewegende inhoud weer te geven en tegelijkertijd verblinding (glare) te voorkomen. Bedoeling is dat de kijkers de luminescentie van het interieur ervaren als stabiel, geruststellend en onderhoudend.

Tegelijk houdt Videowindow zonnewarmte buiten. De thermische isolatie-eigenschappen steken volgens de makers gunstig af bij die van gewoon isolatieglas / HR+ glas: Videowindow kan het energieverbruik voor binnenverlichting en klimaatbeheersing tot 30% verlagen.

Videowindow bestaat uit modulaire componenten tussen dubbel of triple glas. Naarmate deze componenten hun transparantie dynamisch verlagen, zal hun temperatuur toenemen. Door de componenten aan de buitenste glaslaag te hechten, wordt deze thermische energie echter grotendeels afgevoerd naar de buitenluchtstroom. Op de binnenste glaslaag kan e-coating worden aangebracht.