Categories: Actueel

Op locatie gebaseerde cryptografie: wel of niet mogelijk?

De onderzoekers bestuderen op locatie gebaseerde cryptografie op basis van kwantuminformatica. Het uitgangspunt hierbij is dat de geografische positie van een persoon wordt gebruikt als sleutel tot beveiligde data en diensten. Het onderzoek van Buhrman en zijn collega’s toont  aan dat kwantum informatica geen veilige oplossing biedt die op locatie gebaseerde cryptografie mogelijk maakt. Door middel  van kwantum-teleportatie, (het proces waarbij een qubit direct kan worden overgedragen van een locatie naar de andere) leveren zij het bewijs dat alle pogingen een veilige methode voor op locatie gebaseerde cryptografie te ontwikkelen, gedoemd zijn te mislukken. Deze uitkomst betekent een doorbraak in deze lijn van onderzoek, omdat alom verwacht werd dat het wel mogelijk was om op basis van kwantuminformatica een veilige methode  te ontwikkelen.

Realistische beperkingen

Een interessante uitdaging blijft het ontwikkelen van een methode die op locatie-gebaseerde cryptografie mogelijk maakt in een praktische setting, waarbij de kwantum-capaciteiten van de aanvallers realistische beperkingen hebben. De mogelijkheid om de geografische positie van een persoon te kunnen garanderen biedt een aantal interessante toepassingen. Bijvoorbeeld banken en het leger zouden veel baat hebben bij een methode die op locatie-gebaseerde beveiligde communicatie mogelijk maakt. Met deze methode wordt een beveiligde boodschap gecommuniceerd die alleen toegankelijk is voor de persoon die zich op een specifieke locatie bevindt.

Bron: CWI

Redactie Engineersonline

Recent Posts

TU Delft houdt kritieke-grondstoffen-week

'Kritieke grondstoffen' in grote hoeveelheden nodig hebben in Europa - maar we halen ze uit…

1 dag ago

Helen Kardan van ASML naar TNO

Helen Kardan is TNO's nieuwe Director Science & Technology voor de High Tech Industry unit.…

1 dag ago

Control Techniques en KB Electronics nu Nidec Drives

Control Techniques en KB Electronics vormen sinds 1 mei 2024 Nidec Drives. Control Techniques en…

1 dag ago

Hitma Groep neemt KS Perslucht over

Hitma Groep heeft KS Perslucht overgenomen. Het in Haarlem gevestigde bedrijf sluit met zijn productassortiment en…

1 dag ago

Is hout de beste optie voor een windturbineblad?

De Duitse fabrikant van houten windturbinebladen Voodin Blade Technology heeft 's werelds eerste prototype-installatie aangekondigd…

1 dag ago

FME: ‘Europees investeren in technologisch leiderschap is goed voor Nederland’

FME en Orgalim (de Europese koepel van de technologische industrie) pleiten voor het centraal stellen…

1 dag ago