Ontplofte componenten en ontwerptips

Strukton Rail houdt zich dagelijks bezig met het maken van aandrijvingen voor treinen. Tijdens het Vermogenselektronica event op 12 juni presenteert Wim Platschorre over het optimaliseren van het vermogenselektronica-ontwerp door te leren van fouten.

Als een component in de aandrijving van een trein ontploft dient de reparatie snel uitgevoerd te worden, zodat de trein niet lang stil staat. Stukton Rail probeert door modulair te ontwerpen de schade (en vertraging) zo beperkt mogelijk te houden. Uiteraard wordt de oorzaak van het falen onderzocht. Met praktijkvoorbeelden toont Platschorre belangrijke faalmechanismen van grote halfgeleiders. Hij geeft tips over de methoden om daarmee in het ontwerp rekening te houden.  

Imtech Power Electronics gaat in op het ontwerp, de ontwikkeling en de installatie van een 20 kA voeding voor de hybride magneet in het wetenschappelijk instituut HZB in Berlijn. Daar is een neutronenexperiment met sterke magneetvelden in aanbouw. Imtech heeft voor de hybride magneet de voeding ontwikkeld en geleverd. Van basisontwerp tot en met inbedrijfstelling op locatie. De technologische inbreng bestond onder andere uit koppeling aan 10 kV net, 4 stuks giethars transformatoren, watergekoelde converters en dito DC railsysteem. Tijdens zijn lezing gaat Lou Lieshout verder in op het gekozen ontwerp.

Meld u hier aan voor een gratis bezoek aan Vermogenselektronica 2012.