Onshape 3DCAD in de ‘cloud’ uit de beta-fase

Na een beta-fase met meer dan 10 000 gebruikers in meer dan 150 landen – gezamenlijk goed voor zo’n 400 000 ‘vlieguren’ – laat Onshape weten dat het gelijknamige volledig cloudgebaseerde 3DCAD-pakket vanaf nu commercieel beschikbaar is. Volgens Onshape CEO John McEleney, in het CAD-wereldje uiteraard bekend van zijn jaren bij SolidWorks en dat geldt voor meer Onshape-werknemers, ligt er nog genoeg werk. Maar nu er volgens hem een team staat én een eersteklasproduct is het “time to build a business”.

Volgens Onshape, dat gevestigd is in het Amerikaanse Cambridge in Massachusetts en onlangs vestigingen in India en Singapore heeft geopend, bewijzen de getallen het succes. De meer dan 10 000 gebruikers hebben meer dan 4 miljoen features gemodelleerd, 390 000 CAD-files geïmporteerd en geëxporteerd en 325 000 STL-files gegenereerd om te kunnen 3D-printen. In de afgelopen periode zijn er sinds 9 maart veertien updates van het pakket geweest – goed voor 125 verbeteringen. Als gebruiker hoef je daar niets voor te doen. Omdat Onshape volledig cloudgebaseerd is hoef je zelf geen update te installeren. Als je via je browser inlogt heb je altijd de nieuwste versie met de laatste aanvullingen.

Belofte

De belangrijkste belofte van Onshape is natuurlijk dat het draait op elk platform – of het nu een PC, tablet of smartphone is –  zolang je maar over een browser en internettoegang beschikt. Volgens Onshape werd een op de zes sessies tot nu toe op een mobiel apparaat uitgevoerd en gebruikt 50% van de Onshape Professional-gebruikers de mobiele mogelijkheden. Betrouwbaar is volgens de makers ook allemaal. Gedurende de beta-fase was de beschikbaarheid 99,9% en zouden de gebruikers geen noemenswaardige crashes hebben ervaren en niet of nauwelijks werk zijn kwijtgeraakt.

Niet lopen ‘spelen’

Belangrijk volgens Onshape is bovendien dat gebruikers niet alleen hebben lopen ‘spelen’. Ze hebben  concreet producten ontworpen, getuige de ‘testimonials’ op de Onshape-website. Daarbij zouden ze volgens de softwaremakers belangrijke voordelen hebben ervaren in vergelijking met traditionele CAD-pakketten. Het zou sneller zijn, je zou er innovatiever mee zijn en zeker niet onbelangrijk je bent goedkoper uit als het om soft- en hardware gaat. En – voor het wat het waard is – ze vonden het ook vaak "more fun". Bovendien is PDM-functionaliteit ingebouwd en hetzelfde geldt uiteraard voor de mogelijkheid samen te werken aan projecten. Dat is tenslotte een van de waarschijnlijk belangrijkste beloftes van het pakket.

Inmiddels groeit het aantal gebruikers naar zeggen gestaag verder. Inmiddels zijn door diezelfde gebruikers veertien ‘user groups’ opgericht en hebben duizend gebruikers fysieke Onshape-bijeenkomsten bezocht. In Europa zijn er op dit moment user groups in Spanje, Portugal en Engeland. Nederland kent op dit moment nog geen gebruikersclub. Wel wordt op de website een Nederlandse ‘Technology Partner’ genoemd, het in Eindhoven gevestigde Camanotech (www.camonotech.nl) dat ondersteuning aanbiedt bij onder andere training en migratie.

Gratis…

Ook wordt Onshape op meer dan 200 scholen en universiteiten gebruikt Een verklaring voor die belangstelling uit de onderwijs en universitaire wereld is begrijpelijk. Je kan namelijk een gratis account aanmaken die exact dezelfde functionaliteit kent als de twee betaalde varianten Professional en Enterprise. Professional kost je 100 dollar per gebruiker per maand. De prijs voor Enterprise-account is blijkbaar van verschillende factoren afhankelijk want daar wordt geen standaard prijs voor genoemd. Even bellen is het advies maar het lijkt vooral te gaan om de mate van ondersteuning waar je waarschijnlijk 24/7 gebruik van kan maken.

… en privé

Natuurlijk is er ook een ander verschil tussen de pakketten en voor een cloudoplossing kan je raden dat het om opslagcapaciteit gaat. De gratis account kent beperkingen als het gaat om de hoeveelheid Onshape ‘documenten’ die je privé kan opslaan. Een ‘document’ is op te vatten als een project en kan tekeningen, modellen en andere data bevatten. En u leest het goed. Onshape maakt namelijk een onderscheid tussen ‘documenten’ die voor een select publiek bruikbaar zijn en ‘documenten’ die in het publieke domein terecht komen. Het publieke materiaal is voor iedereen te zien. Te zien – maar niet te bewerken behalve als je die ander daartoe machtigt. Wie een gratis account heeft kan tien documenten privé opslaan met een maximum van 100 MB aan opslagcapaciteit. De totale beschikbare opslagcapaciteit bij een gratis account bedraagt overigens 5 GB. De Professional- en Enterprise-account kennen die beide beperkingen niet.

App Store

Ook Onshape-oprichter Jon Hirschtick – inderdaad ook ooit de ‘founding father’ achter SolidWorks – is trots op wat er nu bij de commerciële release al wordt neergezet. Maar het houdt hier zeker niet op meldt hij erbij. Wellicht is de lancering van de Onshape App Store als een volgend voorproefje op te vatten. Het winkeltje is nu alleen nog voor een selecte groep gebruikers beschikbaar. In de app-winkel worden applicaties aangeboden die direct met Onshape-data aan de gang kunnen en aan het gebruik van het pakket ook wat toevoegen. Zo heeft bijvoorbeeld Materialise recent aangekondigd dat hun 3DPrintCloud-applicatie in de Onshape-winkel verkrijgbaar is. 3DPrintCloud analyseert een 3D model en repareert het indien noodzakelijk zodat het geen probleem oplevert als de data richting een 3D-printer wordt gestuurd. Wie uitgenodigd wil worden voor toegang tot de Onshape App Store kan een verzoekje indienen via onshape.com/app-store-beta.

www.onshape.com