Oekraïne gebruikt nu kartonnen drones in de strijd met Rusland (video)

Geplaatst door Maartje Henket

De strijdkrachten van Oekraïne gebruiken nu drones gemaakt van gewaxt karton, die eenvoudig in elkaar te zetten zijn en worden gelanceerd met een katapult. Ze hebben een vliegbereik tot 120 kilometer en zijn ontworpen om munitie, voedsel en medicijnen naar de frontlinie te brengen. Daarnaast kunnen ze verkenningsvluchten uitvoeren of kleine explosieven droppen.

Tags:

De ‘Corvo Precision Payload Delivery System’ (PPDS) drones zijn gemaakt door het in Melbourne gevestigde bedrijf SYPAQ Systems, dat ze als bouwpakket levert.

De PPDS is een goedkope, vervangbare drone voor het leveren van voorraden en apparatuur in gebieden die traditionele logistieke mogelijkheden niet kunnen bereiken. Het platte ontwerp maakt het gemakkelijk om de drones te verzenden, met 24 stuks in dozen ter grootte van een pizza die op een pallet passen. Deze dozen bevatten ook de montagematerialen, gereedschappen, motoren en batterijen van de drones.

Ze zijn ontwikkeld na het initiatief van de Australische overheid en een overheidscontract van AU$1,1 miljoen om drones te ontwikkelen en te leveren. Over de prijs kon het bedrijf niet praten, maar naar verluidt gaat het om een paar duizend dollar per stuk. Volgens de fabrikant worden er maandelijks zo’n 100 Australische drones afgeleverd. Volgens Yahoo News hebben de strijdkrachten van Oekraïne al meer dan 60 missies naar de frontlinie gestuurd. De drones zijn ontworpen om onder uitdagende omstandigheden te opereren.

De PPDS vliegt autonoom zonder controle door de operator en gebruikt waar mogelijk GPS-begeleiding. De besturingssoftware kan zijn positie echter bepalen op basis van snelheid en koers als de GPS is geblokkeerd. Dit maakt het voor de drone mogelijk om missies uit te voeren, zelfs onder omstandigheden van volledige radiostoring, wat essentieel is in Oekraïne, waar Russische elektronische oorlogsvoering naar verluidt grote aantallen drones heeft neergehaald.

Na feedback van eindgebruikers in Oekraïne is het systeem aangepast voor inlichtingen-, bewakings- en verkenningsmissies. De drones zullen met een camera of andere sensoren over door Rusland bezet gebied worden uitgezonden om informatie te verkrijgen.

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties (2)

  1. Wapens verheerlijken met een speelgoed oplossing. Zeer onverantwoordelijk. Morgen misschien een kartonnen graafmachine om goedkoop mensen te begraven misschien?

  2. Geniaal dit kan werkelijk verschil maken niet alleen in deze oorlog. Is ook toepasbaar voor allerlei toepassingen. Zoals in arme landen medisch hulpmiddelen etc.