NTS rapporteert ‘solide financiële resultaten’ voor 2023

Eerstelijns toeleverancier in de hightech maakindustrie NTS rapporteert zijn financiële jaarresultaten over 2023. ‘Onder uitdagende marktomstandigheden, als gevolg van een vertraging van de wereldwijde vraag in de halfgeleidermarkt, rapporteren wij een stijging van de omzet met 2% naar 420 miljoen euro’, aldus de in Eindhoven gevestigde onderneming. ‘De EBITDA groeide met 6% tot 43 miljoen, wat een gezonde 10% van de omzet betekent.

Kerngetallen

  • Omzet: € 420 miljoen (+2%)
  • EBITDA: € 43 miljoen (+6%)
  • Investeringen in vaste activa: € 14 miljoen
  • Toename van het groepsvermogen: € 63 miljoen
  • Toename van de solvabiliteit naar 39% (van 25% in 2022) 
  • Toename in personeel: 56 FTE’s naar 1723 (+3%)

Een daling van de netto-omzet in Azië – als gevolg van een vertraging van de marktvraag in de halfgeleiderindustrie – werd meer dan gecompenseerd door een hogere omzet in Europa, waar het bedrijf goed gebruik kon maken van de investeringen in productiecapaciteit van de afgelopen jaren.

In de afgelopen drie jaar heeft NTS ruim 100 miljoen euro geïnvesteerd in nieuwe ontwikkel- en productiefaciliteiten, machines en apparatuur en het aantrekken van getalenteerde professionals. In 2023 verwelkomde het bedrijf 56 nieuwe collega’s op verschillende locaties en opende het een nieuw kantoor in de VS om dichter bij de Noord-Amerikaanse klanten te zijn. Belangrijke ontwikkelingen waren onder andere de voorbereidingen voor de opening van nieuwe faciliteiten in Drachten, (april 2024) en Singapore (september 2024), evenals investeringen in ultra-precieze verspaningscompetenties in Tsjechië en in additive manufacturing competenties (3D-printen van metaal), gericht op de hightech industrie, in Hengelo.

Continuïteit en vooruitzichten

In het eerste kwartaal van 2024 stond de vraag op de halfgeleidermarkten in het algemeen nog steeds onder druk. De meeste klanten voorzien echter een toename in de komende twaalf maanden met verdere groei in 2025 en 2026. De omzet van de organisatie in de eerste 3 maanden van 2024 was iets hoger dan dezelfde periode van vorig jaar. “We hebben geanticipeerd op de aanstaande toename van de marktvraag en de daarbij behorende groei, en we zijn er goed op voorbereid. In 2022 en 2023 hebben we onze organisatie versterkt door te investeren in getalenteerde mensen, interne processen en nieuwe faciliteiten. Met het nieuwe pand in Drachten, dat plaats biedt aan 150 mensen, beschikken we nu over een moderne fabriek van 4.000 m2 voor ultra-precieze componenten. De nieuwe vestiging in Singapore, die in het derde kwartaal van 2024 wordt geopend, biedt een totale capaciteit van 20.000 m2 en werkgelegenheid voor ongeveer 300 mensen die actief zijn op het gebied van ontwikkeling en engineering, productie en assemblage”, aldus CEO Frans van Lierop.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *