Categories: Actueel

Northvolt maakt een 100 procent gerecyclede aandrijfbatterij

Het streven van Northvolt is dat aandrijfbatterijen die voor recycling in aanmerking komen zo hoogwaardig mogelijk gerecycled worden en dat de materialen weer gebruikt kunnen worden voor een nieuwe batterij. Op dit moment gaat het nog om relatief kleine aantallen batterijen, maar naar verwachting zijn dit over een paar jaar al serieuze hoeveelheden. De Zweedse batterijproducent bereidt zich hierop voor door de recyclingcapaciteiten op te schalen en naast hun Northvolt Ett-gigafabriek (productiefabriek) een recyclingfabriek te bouwen, de Revolt Ett-recyclingfabriek. Daarnaast zal de Revolt Ett verder worden uitgebreid dan in het oorspronkelijke ontwerp stond gepland om zo de recycling van 125.000 ton batterijen per jaar straks mogelijk te maken.Revolt Ett zal gebruikmaken van materialen uit afgedankte elektrische voertuig-batterijen en van schroot uit Northvolt Ett.

Gelijke prestaties

Een aandrijfbatterij uit een elektrische auto bestaat voor het grootste deel uit lithium en daarnaast uit meer nikkel, mangaan en kobalt. In de Revolt-fabriek kunnen materialen als lithium, kobalt, mangaan en nikkel teruggewonnen worden en daarmee de fabriek bevoorraden. De kathodematerialen van de batterijcel worden geproduceerd met metalen die zijn teruggewonnen uit het batterijafval. Tests tonen volgens Northvolt aan dat de prestaties van deze batterijcellen gelijk zijn aan die van -cellen gemaakt van virgin metalen. Daarnaast zullen ook kunststoffen, koper en aluminium, worden teruggewonnen en via lokale, derde partijen weer in de productiestromen worden teruggevoerd.

Genoeg batterijen voor 1 miljoen elektrische voertuigen

Om de wereldwijde expansie te stimuleren en de productie van duurzame elektrische batterijen voor auto’s te verhogen, heeft Northvolt 2,75 miljard dollar opgehaald bij een groot aantal grote investeerders. Zo heeft het deals gesloten met BMW en Volkswagen ter waarde van 27 miljard dollar.

Het bedrijf streeft ernaar om ‘de groenste batterijen ter wereld’ te produceren. Dit wil het doen door gebruik te maken van hernieuwbare energiebronnen en gerecyclede grondstoffen. Northvolt laat weten dat het de financiering zal gebruiken om de capaciteit in zijn fabriek in het uiterste noorden van Zweden uit te breiden van 40 naar 60 gigawatt uur. Dit zou genoeg moeten zijn om batterijen te leveren voor ongeveer 1 miljoen elektrische voertuigen. De productie van de gerecyclede batterij start als alles goed gaat al eind dit jaar.

Rendabeler

Northvolt’s Chief environmental officer Emma Nehrenheim werd door de website CNBC gepolst wat haar ideeën over recycling en een circulaire economie in de toekomst zijn. Zij gelooft dat als de processen eenmaal op gang zijn gebracht, het veel rendabeler zal zijn om een afgedankt product te gebruiken voor de productie van een nieuw product dan nieuwe grondstoffen te delven. "Je vermindert de afhankelijkheid van de grondstoffenmarkt en hebt een veel duurzamere bron. Ook is het veel lokaler."  

Bron: Greenlight

Redactie Engineersonline

Recent Posts

Nieuwe isolatieweerstandstesters van Fluke 1535 i 1537

Megaohmmeters op batterijen. Het aanbod werkplaatsuitrusting van TME omvat onder meer professionele apparaten van Fluke.…

3 dagen ago

Op het juiste niveau: innovatie door de HCX oliepeilglazen-serie

De HCX oliepeilglazen van Elesa+Ganter bieden een geavanceerde oplossing voor industrieel onderhoud en productie. Deze…

3 dagen ago

Fusie-energieapparaat bereikt temperatuur van 37 miljoen graden

Een kleinschalig en compact apparaat, Fuze, gebouwd door de Amerikaanse startup Zap Energy heeft plasma…

4 dagen ago

Festo BionicBee  vliegt autonoom in een zwerm

Al 15 jaar is het Festo Bionic Learning Network gefascineerd door vliegen. Het team heeft…

4 dagen ago

Het eind van de kwantumtunnel

Kwantummechanische verschijnselen zoals radioactief verval, of algemener: ‘tunnelen’, vertonen intrigerende wiskundige patronen. Twee onderzoekers aan…

4 dagen ago

Nanofotonische glasvezelsensor-oplossing om het ultrakleine te detecteren

Een nieuwe ultragevoelige glasvezelsensor kan deeltjes met een diameter tot 50 nanometer detecteren. In de…

4 dagen ago