De nominaties voor de Vernufteling zijn bekend. ‘De genomineerde projecten voor deze twinsigste editie tonen niet alleen de technische excellentie van Nederlandse ingenieurs, maar ook hun cruciale rol in het creëren van een duurzamere toekomst’, aldus de jury. Geïnteresseerden kunnen tot en met 25 mei hun stem uitbrengen.

De jury onder voorzitterschap van Anne Schroën, Directeur Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus, heeft uit de dertien inzendingen drie finalisten geselecteerd:
Peutz: Noise emission mapping
‘Hier zien we wat goede samenwerking tussen diverse instanties vermag’, aldus de jury: ‘volautomatisch, met goede data uit metingen gecombineerd met AI-algoritmen en fysische modellen van de omgeving’. Peutz bedacht de toepassing voor het geluid van schepen, maar hij is ook toepasbaar bij bijvoorbeeld festivals, industrieterreinen of andere geluidsrijke situaties nabij woonwijken. Partners in dit project zijn: de Haven van Rotterdam, DCMR milieudienst Rijnmond en de gemeente Rotterdam.
Strackee: Hybride circulair funderingsherstel
‘We kunnen niet wachten om dit in de praktijk toegepast te zien. Funderingsproblematiek geldt als een van de grote maatschappelijke opgaven van Nederland.’ Voor circa 500.000 panden in Nederland geldt op dit moment een verhoogd risico op verzakking door verdroging. Door klimaatverandering kan dit aantal oplopen tot een kleine 700.000. Strackee pakt dit probleem volgens de jury aan op creatieve en circulaire wijze. ‘Het aantal huishoudens dat baat kan hebben van deze innovatie is bijna ontelbaar.’
Witteveen+Bos: eDNA meets toxiciteit
‘Deze innovatie spreekt tot de verbeelding, is actueel en laat een visie zien.’ eDNA is relatief nieuw, en helpt waterbeheerders om snel een volledig beeld te krijgen van de ecologische kwaliteit van water. ‘Het is aansprekend dat een ingenieursbureau deze technologie omarmt en weet in te zetten in een dossier dat de komende jaren alleen maar meer aandacht zal krijgen: de vervuiling van het oppervlaktewater.’ Voor dit project werkt Witteveen+Bos samen met o.a. de Universiteit van Amsterdam, RIVM, KWR, TNO en Datura Molecular Solutions.