Nominaties TechAward bekend

De genomineerden voor de TechAward galerij op de World of Technology & Science zijn bekend. Uiteindelijk kon er op 46 innovaties, verdeeld over de vier werelden, worden gestemd. In de afgelopen maanden hebben bezoekers van de beurssite massaal hun stem uitgebracht. Om de vier inzendingen per wereld te bepalen zijn de stemmen van de bezoekers en de voorkeuren van de vijf juryleden bij elkaar opgeteld. Op de beursvloer (tussen hal 8 en hal 9) kan men de genomineerde inzendingen bekijken en stemmen op de favoriet. Donderdagavond wordt op de beurs de winnaar per categorie bekend gemaakt.

De volgende vier innovaties zijn geselecteerd voor de World of Electronics:

  • A&C Solutions presenteert de isolatie-piercing terminal van Zierick. het gaat om een betrouwbare én spaarzame oplossing om draden via een geautomatiseerd proces aan te sluiten op een PCB. Deze innovatieve methode combineert de voordelen van krimpen, isolatie-piercing en SMT en vervangt daarmee het arbeidsintensieve solderen. Dit resulteert in een sterk verbeterde betrouwbaarheid en continuïteit in kwaliteit, snellere verwerkingstijden en verlaagde productiekosten. Deze methode bestaat uit een SMT-connector in combinatie met  een handtool of krimppers waarbij  de draad in de connector wordt geplaatst en wordt gekrompen op basis van IDC.
  • Sintecs is genomineerd met ‘s werelds eerste SoM gebaseerd op de Freescale QorIQ T10x power processor: de SiMC-T10x. Dit is de eerste uit een serie modules die Sintecs ontwikkelt. Door gebruik te maken van de kennis van high-speed boarddesign en ervaring met analysemogelijkheden is het gelukt om een high-performance SoM te ontwikkelen op een zo klein mogelijke vormfactor met de hoogst haalbare performance.
  • Eurocircuits is in de galerij twee inzendingen te zien. Met de PCB PIXture kan men een grafisch design, een foto, afbeelden op een traditionele printplaat. Daarbij worden standaard grondstoffen en productietechnieken gebruikt, waardoor de technische eigenschappen van de PCB niet wijzigen. PCB PIXture maakt het mogelijk om PCB’s te personaliseren, tegen minimale extra kost en. Via de online klantinterface is PCB PIXture door de klant zelf te sturen en te bekijken voordat de print wordt besteld.
  • De tweede inzending van Eurocircuits is in samenwerking met Test-OK ontwikkeld. De eC-test-mate, test een bestukte PCB zonder extra tooling. De eC-test-mate bestaat uit drie ‘handheld’ meetpennen voor het functioneel testen van geassembleerde PCB’s. Het is een compleet, laagdrempelig instapsysteem op het vlak van elektronisch testen. Met de eC-test-mate en de bijhorende software eC-my-test is snel en eenvoudig een effectieve testroutine te ontwerpen,  uit te voeren u en aan te passen zonder dat er (vaak hoge) toolingkosten ontstaan.

Voor de World of Automation en Motion & Drives gaat het om de volgende nominaties:

  • De FLOWave van Bürkert biedt een nieuwe manier van debiet meten, zonder contact met het medium. Oppervlaktegolven (SAW) komen in de natuur voor, bijvoorbeeld bij aardbevingen. Ze worden gebruikt in de gepatenteerde technologie voor het in-line meten van vloeistoffen. Het bijzondere van dit principe is dat er geen sensorelement in contact komt met de vloeistof. Dit betekent onder andere: geen drukval, geen lekkageproblemen, geen dode ruimte, geen vervangingsdelen en een hoge onafhankelijkheid van het medium. De sensor is onafhankelijk van de geleidbaarbaarheid en van de doorstroomrichting van het medium. De technologie draagt bij aan een zeer compact ontwerp.
  • Denios is genomineerd met ‘The Cube‘; het Europees gecertificeerde REI-120 brandcompartiment voor opslag van gevaarlijke stoffen. Voor de Europese producent van zulke compartimenten is de introductie van Europese normen en de integratie in nationale regel- en wetgeving van groot belang. Dat geldt ook voor de gebruikers die actief zijn in verschillende EU-lidstaten en streven naar standaardisatie van productiemiddelen en werk- en veiligheidsvoorschriften. Mede daarom is The Cube eenvoudig verplaatsbaar met een dieplader en kan hij worden toegepast in alle EU lidstaten. ‘The Cube’ is er in twee standaard afmetingen met een opslagcapaciteit van 4 en 8 ton. De geïntegreerde technische ruimte bevind zich buiten het opslagcompartiment en is bestemd voor besturings-, bewakings-, verwarmings- of ventilatietechniek.

  • De weQube van Wenglor Sensortechniek is een slimme camera. De beschikbare software maakt het mogelijk om in één behuizing, zowel met vision als met barcode te werken.De  multicore-technologie ligt ten grondslag aan het weQube-platform. Daarbij gaat het om vijf separate processoren die, met bijbehorende software, zorgen voor een snelle beeldverwerking. Door twee verschillende beeldchipversies (kleur en monochroom) zijn kleur, als ook monochrome standaard- en high-speed toepassingen mogelijk. Via de al Teach+ functie, kan het systeem op afstand worden bewaakt en gecontroleerd.
  • Wittenstein Alpha heeft als eerste en enige wereldwijde fabrikant een maatstaf ontwikkeld met de gecertificeerde Hygienic Design serie. De ingenieuze structuur van Hygienic Design en het gebruik van speciale gereedschappen en materialen, geven toegang tot innovatieve designconcepten voor de verpakkings- en verwerkingsmachines in bijvoorbeeld de voedings- en farmaceutische industrie. De aandrijving kan worden geïntegreerd in het reinigingsproces.