Nog deze maand Chinees exportverbod voor chipmachines

Met ingang van 30 juni gaan de nieuwe exportbeperkingen naar China in. Hierdoor kan ASML minder chipmachines exporteren richting China. Het verbod was al bekend, de ingangsdatum ligt nu pas vast. Dat meldt Bloomberg.

Foto: ASML

In de maatregelen worden zowel ASML als China niet genoemd, maar het is duidelijk dat ze zijn bedacht om de export van drie modellen (Twinscan NXT:2000i, NXT:2050i en NXT:2100i) van ASML naar China te beperken. De maatregelen moeten gaan dienen als blauwdruk voor andere lidstaten van de Europese Unie.

Aanstichter zou de Amerikaanse regering zijn, die wil voorkomen dat China teveel vooruitgang boekt op het gebied van technologieën als AI en quantumcomputing, waarmee het land de militaire capaciteiten versterkt. De Verenigde Staten hebben zelf ook al uitgebreide exportbeperkingen ingesteld. De Verenigde Staten, Japan en Nederland zijn samen ‘s werelds grootste leveranciers van machines en beschikken over de expertise die nodig is om ‘s werelds meest geavanceerde halfgeleiders te maken.

ASML gaf eerder al aan dat de maatregelen geen effect zullen hebben op de financiële vooruitzichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *