Categories: Actueel

Nightbalance helpt apneupatiënten af van extreme vermoeidheid

Al tijdens haar opleiding Industrieel Ontwerpen aan de TU Delft begon Eline van Beest met de ontwikkeling van de Slaap Positie Trainer en het opzetten van haar bedrijf Nightbalance. De laatste jaren zette ze die ontwikkeling, samen met Thijs van Oorschot, verder binnen Yes!Delft, het ondernemerscentrum van de TU Delft.

Over Nightbalance

Ongeveer 300 000 mensen in Nederland hebben slaapapneu, en bij de helft van hen hangt de aandoening samen met slapen op de rug. Voor deze groep mensen was tot nu toe geen therapie beschikbaar om het slapen op de rug voorgoed af te leren. De Slaap Positie Trainer van Nightbalance is een klein, licht apparaatje met oplaadbare sensor dat men ‘s nachts met een comfortabele band om het bovenlichaam draagt, en dat continue de slaaphouding meet. Als de patiënt op de rug draait, geeft het apparaatje al vrij snel een lichte trilling af, die hem niet wekt, maar wel genoeg prikkelt om van houding te veranderen zodat er geen apneu optreedt en de nachtrust ongestoord blijft.

De sensor in de Slaap Positie Trainer is bovendien een slimme sensor: hij meet het persoonlijk profiel van het slaapgedrag, en geeft op basis daarvan op de juiste momenten de prikkel om van positie te veranderen. Gebruikers kunnen de sensor via de eigen computer uitlezen, waardoor zij en hun behandelend arts ook zelf hun slaapgedrag kunnen volgen -dat is motiverend en draagt bij aan de effectiviteit van deze behandeling.

Goed resultaat

De afgelopen tijd is de effectiviteit van de Slaap Positie Trainer met klinisch onderzoek uitgebreid getest bij 90 patiënten, met zeer goed resultaat. Nico de Vries, KNO-arts in het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis in Amsterdam, is gespecialiseerd in slaapapneu: "De Slaap Positie Trainer van NightBalance is een belangrijke stap voorwaarts in de behandeling van mensen met slaapapneu. Voor de mensen met slaapapneu die vooral optreedt bij het slapen op de rug is er nu voor het eerst een effectieve behandeling beschikbaar, zodat zij langdurig van de ernstige klachten van apneu verlost kunnen worden."

Op voorschrift

De Slaap Positie Trainer is verkrijgbaar op voorschrift van een medisch specialist (KNO- of longarts). Zorgverzekeraar Achmea juicht deze innovatie toe en vergoedt – in het kader van een studie – de therapie volledig. Andere zorgverzekeraars hebben vergoeding op dit moment in beraad.

Redactie Engineersonline

Recent Posts

Atlas is met pensioen – leve de nieuwe Atlas! (video’s)

De beroemde humanoïde robot Atlas is met pensioen gegaan. De hydraulische versie tenminste, want zijn…

23 uur ago

Nieuwe opleiding crop biotechnology en engineering zoekt samenwerking met bedrijven

Er komt geld voor vier jaar onderzoek door promovendi op het gebied van biotechnologie en…

1 dag ago

Flexibele elektronica uit de foundry?

De massaproductie van siliciumchips vindt plaats in foundries. Volgens KU Leuven en imec is dit…

1 dag ago

Nieuwe condensator kan elke seconde opladen, gedurende 300 jaar

Pacemakers, defibrillatoren, radartechnologie en elektrische voertuigen hebben allemaal condensatoren nodig. Deze elektrische componenten moeten veel…

1 dag ago

Waarom de fiets een hightech hoogstandje is

Het verstandshuwelijk van fiets en trein. Daarover gaat het promotieonderzoek van de 70-jarige Jan Ploeger.…

1 dag ago

Meer Heilind in Europa

Heilind Electronics Europe wil zijn  aanwezigheid in West-Europa uitbreiden. De verdeler van elektromechanische componenten, verbindings-…

1 dag ago