Nigel Hussey nieuwe directeur Nijmeegs High Field Magnet Laboratory

Het High Field Magnet Laboratory (HFML) krijgt per 1 september 2013 een nieuwe directeur: prof.dr. Nigel Hussey (1966). Hij is tevens per september benoemd tot hoogleraar Correlated electron systems in high magnetic fields aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Hussey neemt het directeurschap over van prof.dr. Jan Kees Maan, die twintig jaar leiding heeft gegeven aan het HFML. In deze periode is ook de samenwerking tussen de Radboud Universiteit en de Stichting FOM tot stand gekomen, waardoor het HFML nationaal en internationaal veel sterker is gepositioneerd.

Op dit moment is Nigel Hussey nog professor vastestoffysica aan de Universiteit van Bristol (Engeland). Hij onderzoekt deze materialen onder andere met hoge magneetvelden en is al jaren gebruiker van het HFML. Hussey: "Hoge magneetvelden waren de afgelopen tien jaar essentieel voor een aantal grote ontdekkingen in de vastestoffysica. Ik zie ernaar uit om dit onderzoek als directeur van het HFML voort te zetten en bij te dragen aan het succes van het HFML."

De huidige directeur Maan heeft alle vertrouwen in zijn opvolger: "Nigel Hussey is een van de topwetenschappers op het gebied van gecorreleerde elektronsystemen in hoge magneetvelden. Hij is een vaste gast bij het HFML en ik ben er zeker van dat het lab met hem een geweldige toekomst tegemoet gaat".

Korte biografie

De carrière van Hussey begon op de Universiteit van Sussex in Zuid-Engeland, waar hij natuurkunde en Europese studies studeerde. Hij promoveerde aan dezelfde universiteit op het proefschrift ‘Thermal Measurements of High Temperature Oxide Superconductors between 40 mK and 2 K’. Daarna deed hij vier jaar onderzoek aan de Universiteit van Cambridge. In 1997 vertrok hij naar Japan, waar hij twee jaar op de Universiteit van Tokio werkte. Hij keerde terug naar Engeland en werd docent aan de universiteit van Loughborough. Sinds 2000 werkt Hussey aan de universiteit van Bristol, waar hij in 2006 werd benoemd tot hoogleraar.

Over het HFML

Het HFML is een samenwerkingverband tussen de Radboud Universiteit en FOM. Het lab beschikt over zeer sterke magneten, die uniek in de wereld zijn. De extreme omstandigheden in deze magneten brengen verrassende eigenschappen van materialen aan het licht. Een groot voordeel van onderzoek met magneetvelden is dat je in materialen kunt kijken zonder ze te beschadigen. Ook is het mogelijk om met de magneetkracht objecten te laten zweven en zo de invloed van de zwaartekracht op materie te onderzoeken. Het HFML is de penvoerder van het European Magnetic Field Laboratory (EMFL), het Europese samenwerkingsverband van magnetenlaboratoria in Nijmegen, Dresden, Grenoble en Toulouse.