Nieuwe Nederlandse technologie voor recycling van verpakkingen met voedselresten

Geplaatst op 11 mei 2022 om 14:40 uur
Nieuwe Nederlandse technologie voor recycling van verpakkingen met voedselresten
In Nederland zijn we sterk in recyclen. Toch gaat een groot deel van de complexe reststromen nog linea recta de verbrandingsovens in. Denk bijvoorbeeld aan de enorme hoeveelheid gebruikte fastfoodverpakkingen, die in coronatijd alleen maar is toegenomen. Omdat het materiaal vervuild is, mag het niet bij het oud papier en belandt het bij het restafval. Voor dit soort afvalstromen is er nu een duurzame oplossing. Met innovatieve technieken ontsluit Recell Group de cellulose uit het verpakkingsmateriaal. Het teruggewonnen deel kan na bewerking dienen als nieuwe grondstof in tal van toepassingen.
Recell Group is een jong bedrijf dat zich heeft gespecialiseerd in het ontsluiten van complexe reststromen. Dankzij speciale technieken is het mogelijk om de cellulose uit diverse reststromen te verkrijgen. Niet alleen uit pizzadozen en andere (papieren) fastfoodverpakkingen, maar ook uit bijvoorbeeld luiers, gipsplaten of uit toiletpapier afkomstig van rioolwaterzuiveringen. Met de technologie maken ook andere reststoffen kans om opnieuw toegepast te worden.


Recell bedient de gehele keten: van het ontsluiten van cellulose uit de reststroom tot en met de producent die de herwonnen en opgewerkte cellulose (ook wel tertiaire cellulose genoemd) toepast in zijn producten. Tot nu toe is de teruggewonnen en opgewerkte cellulose bijvoorbeeld gebruikt voor fietspaden en dijkversteviging, biocomposieten, 3D-printpasta, verf en schoonmaakmiddelen.

 

Proef op de som

Om te bepalen of reststromen met cellulosecomponent geschikt zijn voor terugwinning en verdere verwerking, kunnen bedrijven hun materiaal laten testen.

 
© Engineersonline.nl