Eerste testlocatie voor waterstoftechniek opent in Groningen

Geplaatst op 13 januari 2022 om 11:33 uur
Eerste testlocatie voor waterstoftechniek opent in Groningen
Op dinsdag 18 januari wordt het eerste testnetwerk voor waterstof in Nederland geopend, in Groningen. Met dit gloednieuwe Waterstof Innovatie Netwerk Groningen (WING) kan het midden- en kleinbedrijf (zoals netwerkbeheerders, installateurs en andere technische organisaties) trainingen met waterstof voor hun personeel organiseren, fysieke tests uitvoeren en hun technologie demonstreren.

Het testnetwerk is te vinden in de energietransitie-proeftuin van EnTranCe - Centre of Expertise Energy van de Hanzehogeschool Groningen. Het is voorzien van meerdere waterstofaansluitingen van 30 mbarg tot 8 barg en een aansluiting met hogere druk is mogelijk.

 

Het Waterstof Innovatie Netwerk Groningen is een aanvulling op het reeds bestaande netwerk Energie Transitie Brug (ETB) van EnTranCe. Dit netwerk kon al warmte, koude, aardgas en elektriciteit leveren. Het consortiumproject de Groene Waterstof Booster is uitgebreid met een waterstofvoorziening, om zo te voldoen aan de vraag naar experimenteerruimte voor groene waterstof.

 

 

Opening bijwonen

De opening vindt online plaats tussen 15:00 - 16.00 uur en is te volgen via deze livestream. Aanmelden kan hier.

 

Tijdens de opening worden Emerson, GasTerra, DNV, Nederlandse Gasunie en EnTranCe-directeur Jan-jaap Aué geïnterviewd over onderwerpen als: de zakelijke kansen die groene waterstof biedt, hoe de energietransitie kan worden versneld met (samenwerken op het gebied van) waterstof, verschillende testmogelijkheden, de juridische aspecten rond werken met waterstof en praktisch en fundamenteel onderzoek waar de Hanzehogeschool zich mee bezighoudt. Ook komen veiligheid, operatie en onderhoud, installatie en communicatie aan bod. Verder worden de eerste ervaringen gedeeld van partners die hun testen/onderzoek met waterstof(toepassingen) op het Waterstof Innovatie Netwerk Groningen uitvoerden.

 
© Engineersonline.nl