OFlow reinigt rioolwater van microplastics (James Dyson Award)

Geplaatst op 17 september 2020 om 13:05 uur
OFlow reinigt rioolwater van microplastics  (James Dyson Award)
OFlow gebruikt biologisch afbreekbare houders die zijn inge├źnt met P. Fluorescens-bacteri├źn om ongefilterde microplastics op te vangen in waterzuiveringsinstallaties, voordat ze in de rivieren worden geloosd.

Ondanks inspanningen om de vervuiling door microplastic te verminderen, lekt elk jaar 13 miljoen ton microplastic in de oceaan. De huidige waterbehandelingsmethoden zijn niet geschikt om microplastics volledig uit huishoudelijk afvalwater te filteren. Ongeveer 4,6 x 10 ^ 8 microplasticdeeltjes worden per dag uit gezuiverd afvalwater geloosd in middelgrote zuiveringsinstallaties.

 

Wanneer P.fluorescens (niet-pathogene bacterieën) agglomereren, vormen ze een beschermende biofilmlaag die bestaat uit een polymere matrix die zich bindt aan microplastics. Microplastics die aan de biofilm zijn gehecht, worden geabsorbeerd, wat resulteert in een ophoping van microplastics in de biofilms. Met deze methode kun je microplastics kleiner dan 200 micron uitfilteren.

 

Om optimale biofilmgroei en efficiënte verwijdering van microplastic te vergemakkelijken binnen een systeem met continue stroom, worden bacteriën gekweekt op een houder, een structuur met een groot oppervlak. Elke houder is 3D-geprint met PLA, een biologisch afbreekbaar materiaal dat tot 2 jaar hergebruikt kan worden.

 

Houders kunnen een maand worden gebruikt voordat ze zijn verzadigd met microplastics. Daarna worden ze verwijderd en ontdaan van met microplastic gevulde biofilms voor hergebruik.

 

De stroomsnelheidgegevens worden geëxtraheerd via de Venturi Flow-meter, die wordt gebruikt voor het berekenen van de geïnjecteerde voedingsstoffen om een goede balans van voedingsstoffen te bereiken.

 
© Engineersonline.nl