FME over Prinsjesdag: 'Kabinet komt belofte Regeerakkoord ‘leven lang leren’ niet na'

Geplaatst op 16 september 2020 om 10:59 uur
FME over Prinsjesdag: 'Kabinet komt belofte Regeerakkoord ‘leven lang leren’ niet na'
Er wordt weliswaar flink geïnvesteerd in innovatie via het Nationaal Groeifonds, dat heeft alleen zin als er ook voldoende technologisch (bij- en om)geschoolde medewerkers zijn. “In de Miljoenennota laat dit kabinet de laatste kans om de beloofde doorbraak in een ‘leven lang leren’ uit het Regeerakkoord te realiseren liggen. Het zijn de mensen die de investeringen omzetten in nieuwe technologieën en producten”, zegt FME-voorzitter Ineke Dezentjé. “We moeten ons uit de crisis innoveren en daarvoor hebben een goed opgeleide beroepsbevolking nodig. Die is er in de technologische industrie nu nog steeds onvoldoende”.

Ook vindt FME dat met de uitwerking van het Nationaal Groeifonds ingezet moet worden op innovatieve investeringen. Dezentjé: "Dat een derde van het geld naar infrastructuur gaat is mooi, maar meer asfalt en nieuwe treinverbindingen dragen nauwelijks bij aan ons verdienvermogen. Slimme sensoren die onze bruggen veilig houden, intelligente stoplichten en radicale mobiliteitsinnovaties zoals zelfrijdende auto's en de Hyperloop, doen dat wel.

 

Uit de crisis innoveren

Dat de WBSO, de fiscale regeling voor Research en Development ( R&D), verruimd wordt is goed nieuws, maar helaas staat daar tegenover dat het belastingtarief in de Innovatiebox omhoog gaat. "Jammer, want er is echt maar één weg uit de crisis: innovatie".


"Tegelijkertijd zien wij veel daadkracht bij het kabinet op de korte termijn in haar aanpak van de coronacrisis. Er komt een stevig derde steunpakket waarbij de NOW verlengd wordt met een aanvullend sociaal pakket om de arbeidsmarktpositie van mensen die geraakt worden door de crisis te versterken. Met het Nationaal Groeifonds investeert Nederland de komende jaren in de economie en daarmee in onze concurrentiepositie. Dat waardeer ik enorm." Deze daadkracht ziet FME ook graag voor de doorbraak op leven lang ontwikkelen en de noodzakelijke arbeidsmarkthervormingen.

 
© Engineersonline.nl