Nederland is Europese hub voor innovatie in 3D-printing

Geplaatst op 13 juli 2020 om 12:19 uur
Nederland is Europese hub voor innovatie in 3D-printing
Nederlandse uitvinders en onderzoekers behoren tot de meest actieve aanvragers van octrooien bij het Europees Octrooibureau (EOB) voor additive manufacturing (AM). Dat stelt het EOB na een recente studie. Binnen Europa neemt Nederland met octrooiaanvragen voor 3D-printtechnologie de vierde plek in, na Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk.

Hiermee staat Nederland op het gebied van 3D-printinnovatie aan de top van kleinere Europese landen. Op de door de EOB gehanteerde geografische ranglijst van meest actieve regio's met 3Dprinting gerelateerde octrooiaanvragen, staat Zuidoost-Noord-Brabant (regio Eindhoven) op de vijfde plaats, na München, Barcelona, Zürich en Berlijn.


Universiteiten en onderzoeksinstituten dragen in hoge mate bij aan het aantal octrooiaanvragen, met een aandeel van 21%. Dit aandeel uit de academische hoek is hoger dan van elk ander Europees land en flink boven het Europese gemiddelde van 12%. Onderzoeksinstituut TNO wordt in het rapport met 97 aanvragen genoemd als de nummer 1 aanvrager op het gebied van 3D-printing in de onderzoekssector, gevolgd door Universiteit Twente (10 aanvragen) en Academisch Ziekenhuis Maastricht (6 aanvragen).


In het algemeen signaleerde het Europees Octrooibureau een snelle stijging van 3D-printtechnologie octrooiaanvragen, met een gemiddelde toename van jaarlijks 36% in de afgelopen jaren (2015 - 2018).
Tot de grote Nederlandse aanvragers onder de bedrijven behoren Airbus, DSM, TNO, Philips, en Signify. Luxexcel en Suprapolix behoren met een aandeel van 17% tot de belangrijkste Nederlandse aanvragers op het gebied van 3D-printing in de sector MKB.

regio

Volgens het rapport zijn Europese landen goed voor 47% (of 16.528) van alle 3D-printinnovaties waarvoor tussen 2010 en 2018 bij het EOB octrooiaanvragen zijn ingediend. Duitsland neemt de Europese koppositie in met 19% (3155 aanvragen). Daarna volgen het Verenigd Koninkrijk (5%), Frankrijk (4,8%), Nederland (4%) en Zwitserland (3,6%). Wereldwijd staan de Verenigde Staten aan top als land van herkomst met 35% (5747 stuks) van de aanvragen.

 

Grootste 3D-printing octrooisectoren

Uit het EOB-onderzoek blijkt dat de gezondheidssector sinds 2010 de grootste vraag naar 3Dprinting octrooien heeft gegenereerd (4.018 aanvragen), gevolgd door de energiesector en de transportsector, die respectievelijk 2.001 en 961 aanvragen hebben ingediend.

 
© Engineersonline.nl