Kraan voor nieuwe generatie windmolens

Geplaatst op 13 februari 2020 om 12:55 uur
Kraan voor nieuwe generatie windmolens
Windmolens op zee worden steeds groter en hoger. De Rotterdamse startup Tetrahedron heeft een kraan ontwikkeld die bestaande hefplatformen geschikt maakt voor installatie van deze nieuwe generatie windmolens op zee.

Bestaande jack-up schepen kunnen binnenkort niet meer hoog genoeg tillen om bij de hoogste delen van windmolens te komen. De meeste upgrademogelijkheden maken de kraan zwaarder, waardoor ze minder tilvermogen overhouden. Bovendien moet de kraan tijdens het varen in liggende positie worden gebracht en mag hij niet (veel) langer zijn dan het schip. Ook daaraan kunnen de huidige upgrademogelijkheden moeilijk voldoen.


Het ontwerp van Tetrahedron geeft de bestaande kraan een tilhoogte-upgrade zonder verlies van tilvermogen. Daarnaast wordt de kraan in liggende positie niet langer waardoor deze nog op het jack-up schip past tijdens het varen.


Om de innovatie verder te ontwikkelen ontvangt Tetrahedron een investering van proof-of-concept fonds Uniiq. De start-up gaat de kraan hiermee verder doorontwikkelen en de noodzakelijke stappen zetten voor certificering.

 
© Engineersonline.nl