Metamaterialen voor het dempen van schokken en trillingen

Geplaatst op 04 december 2019 om 13:00 uur
Metamaterialen voor het dempen van schokken en trillingen
UvA-natuurkundige Corentin Coulais krijgt een NWO-subsidie van 750.000 euro om een nieuwe generatie metamaterialen te ontwikkelen, speciaal geschikt voor het dempen van schokken en trillingen.

De subsidie wordt toegekend als onderdeel van het Materials NL: Challenges-programma, dat materialenonderzoek stimuleert en zich richt op sterke banden tussen de wetenschap en de industrie. Er zijn dan ook 4 bedrijven bij het voorstel betrokken: Tata Steel, ATG Europe, Livit and M2i.

 

Dissipatieve metamaterialen

Het onderzoek richt zich in het bijzonder op het dempen van schokken en trillingen middels een geometrisch raamwerk dat dissipatieve vrijheidgraden mogelijk maakt. Het project moet leiden tot een volledig beeld van de mechanica van visco-elastisch metamateriaal onder dynamische belastingen en biedt nieuwe vergezichten voor de controle van dissipatie met behulp van visco-elastische metamaterialen, relevant in bijvoorbeeld dempingsapparatuur in de ruimtevaart, sandwichconstructies voor auto's en gebouwen, evenals orthopedische apparaten.


Het onderzoeksproject start in januari 2020 en duurt 4 jaar.

 

Bekijk hier meer van Coulais' recente projecten

 
© Engineersonline.nl