Nederlandse professionals zijn het meest bekend met 3D-printtechnologie

Geplaatst op 27 november 2019 om 12:09 uur
Nederlandse professionals zijn het meest bekend met 3D-printtechnologie
Ultimaker heeft onderzoek gedaan naar het gebruik van 3D-printers in 12 landen. Daaruit blijkt dat de Amerikanen als eersten veel 3D-printers hebben aangeschaft. Nederland komt op de eerste plek als het gaat om bewustzijn van 3D-printtechnologie.

Voor elk land is onderzocht hoe professionals in uiteenlopende sectoren over 3D-printen denken, wat zij weten van de mogelijkheden en hoever de technologie is geadopteerd. Onderzoeksbureau Savanta Group deed 2548 interviews met gekwalificeerde professionals en een analyse van macro-economische factoren. 67% van de respondenten kent de termen ‘3D-printen' of ‘additive manufacturing'. In Nederland is dit 83%. Van de Nederlandse respondenten heeft 41% de technologie daadwerkelijk gebruikt. Gemiddeld is dit 35%.

 

65% verwacht revolutie door 3D-printen

Tweederde van de respondenten verwacht dat 3D-printen een revolutie teweeg gaat brengen in hun industrie. Daarnaast verwacht 40% dat 3D-printen het komende jaar al een significante verbeterslag in bedrijfsprocessen laat zien, door het terugdringen van tijd en kosten. In Nederland verwacht 24% van de respondenten dit in 2020.


10% van de Nederlandse respondenten heeft de technologie al meer dan 5 jaar in gebruik. Dat is ook precies het wereldwijde gemiddelde. In de Verenigde Staten is dat 2 keer zoveel.


Naar de resultaten van het onderzoek

 
© Engineersonline.nl