Nieuwste aspergeoogstrobot behoeft trekker noch chauffeur

Geplaatst op 06 november 2019 om 13:04 uur
Nieuwste aspergeoogstrobot behoeft trekker noch chauffeur
De Nederlandse hightech scale-up Cerescon presenteert op de Expo SE 2019 haar jongste productportfolio-uitbreiding: een 1-rijige zelftrekkende aspergeoogstmachine die geen tractor of chauffeur behoeft voor het oogsten.

Twee jaar geleden introduceerde Cerescon de eerste selectieve aspergeoogstmachine voor witte asperges. De 2-rijige en 3-rijige variant zijn geschikt om respectievelijk tot 35 en 50 hectare te oogsten. Daar deze Sparters vooral aantrekkelijk zijn voor grote telers, richt Cerescon zich met haar nieuwe 1-rijige zelftrekkende oogstmachine ook op de wat kleinere teler. De 1-rijige Sparter kan 0,3 hectare per uur oogsten.

 

70% goedkoper

Bij de nieuwe machine zijn tractor en chauffeur overbodig geworden. De oogstkosten per uur worden tot 70% verlaagd ten opzichte van handmatige oogst. Een groot verschil met de meerrijige Sparter is dat deze voorzien is van rupsbanden en autonoom door de rijen kan rijden. Er is nog 1 persoon achterop de machine nodig om de geoogste asperges te verzamelen in de kratten.


Door de compacte afmetingen kan er op kleinere velden geoogst worden met minder verlies van kopakkers en kan de machine gemakkelijk over de weg vervoerd worden. De technologie van de unieke ondergrondse detectie met geïntegreerde dubbele steekrobot, zandbedherstel, aspergetransport en plastic handling is in de afgelopen 3 seizoenen grondig getest en niet veranderd.

 

Toekomstplannen

Cerescon zal aankomend aspergeseizoen gebruiken om de nieuwe 1-rijige oogstrobot uitvoerig te demonstreren op diverse velden in binnen- en buitenland. In 2021 moeten een aantal exemplaren uit de 0-serie in de praktijk actief zijn. De nieuwe variant zal rond de 350.000 euro kosten inclusief de stroomvoorziening. De verkoop van de Sparter start in Nederland, Duitsland en Frankrijk. Daarna breidt Cerescon uit naar andere Europese landen waar witte asperges worden geoogst.

 

Er is nog geen video vsn de 1-rijige Sparter beschikbaar. Wel van de 2-rijige:
 
© Engineersonline.nl