'Doormeten IoT-apparaten vergroot onze veiligheid'

Geplaatst op 01 juli 2019 om 09:23 uur
'Doormeten  IoT-apparaten vergroot onze veiligheid'
Het aantal met internet verbonden apparaten (Internet-of-Things) groeit razendsnel. Om ondernemers en consumenten optimaal hiervan te kunnen laten profiteren, is het essentieel dat deze producten veilig zijn en vertrouwd kunnen worden gebruikt. Daarom gaan er in Nederland metingen worden verricht naar besmette IoT-apparaten. Fabrikanten van deze slimme apparaten en consumenten worden actief geïnformeerd over hoe dit op te schonen.

Dat staat in de voortgangsbrief over de Roadmap Digitaal Veilige Hard- en Software van staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat). In de vorig jaar gepubliceerde Roadmap staan maatregelen als toezicht en certificering om de markt te bewegen om het veiligheidsniveau van het IoT te verhogen. Nederland neemt nu al deze maatregelen vooruitlopend op structurele Europese en internationale regels.

 

De TU Delft gaat met financiële steun vanuit het ministerie van EZK tot en met 2021 metingen doen naar onveilige en al gehackte IoT-apparaten in Nederland. Dat doen zij door bijvoorbeeld netwerken van besmette apparaten in kaart te brengen, zogenoemde botnets.

 

Kantar

Het Digital Trust Center van het ministerie van EZK gaat vervolgens in gesprek met fabrikanten over maatregelen om besmette apparaten veilig te maken. Door besmettingsinformatie over apparaten te delen met de vereniging Abuse Information Exchange, een Nederlands samenwerkingsverband van internetaanbieders, kunnen zij hun klanten informeren hoe zij besmettingen kunnen opschonen.
Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat heeft door Kantar onder 2600 ondernemers en consumenten laten onderzoeken hoe zij omgaan met het IoT. Eén op de vijf consumenten geeft aan (helemaal) niet te weten hoe apparaten die met het internet verbonden zijn, beveiligd moeten worden.


Ondernemers voeren in meerderheid actief en frequent software updates uit. Met uitzondering van de computer/mobiele telefoon wijzigen ook bedrijven in minder dan de helft van de gevallen frequent de wachtwoorden van andere slimme apparaten.

 

Campagne

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat start mede op basis van de onderzoeksresultaten en de Roadmap Digitaal Veilige Hard- en Software eind dit jaar een overheidscampagne om consumenten en ondernemers te informeren hoe zij hun digitale veiligheid kunnen verbeteren.

 
© Engineersonline.nl