Europese studenten testen hyperzuinige voertuigen van de toekomst

Geplaatst op 27 mei 2019 om 15:07 uur
Europese studenten testen hyperzuinige voertuigen van de toekomst
Honderden Europese scholieren en studenten streken vorige week neer in Noord-Brabant voor het Shell Eco-marathon Challenger Event, waar ze werden uitgedaagd zo ver mogelijk te rijden in een zelfgemaakt, hyperzuinig voertuig. “Geen ronkende motoren en racen om snelheid, maar geruisloze voertuigen die zo zuinig mogelijk rijden”, observeert Kees van Geffen, Wethouder Werk & Inkomen, Onderwijs, Jeugdzorg en Sport in Oss.

"Shell Eco-marathon brengt een compleet nieuwe uitdaging naar Circuitpark Berghem, maar geen gebrek aan energie! De innovatie vliegt je hier om de oren."


Tijdens het Challenger Event, dat voor het eerst in Nederland werd georganiseerd, kregen de teams de kans om hun duurzame voertuigen te testen op de baan. Bovendien konden zij zich kwalificeren voor Shell Eco-marathon Europa 2020. De deelnemende middelbare scholieren, mbo-, hbo- en universitaire studenten hebben het afgelopen jaar hard gewerkt aan de ontwikkeling van hun innovatieve voertuigen, die bijvoorbeeld op waterstof rijden of zijn gemaakt met een 3D-printer.


Nederland was vertegenwoordigd met elf studententeams, waarvan één team in het bijzonder indruk maakte met hun prestatie. Team Cele Racing van het Gymnasium Celeanum uit Zwolle doet dit jaar voor het eerst mee aan de wedstrijd en kwam met hun voertuig meteen door de strenge technische inspectie.


"Het team heeft het afgelopen jaar enorm hard gewerkt aan de bouw van ons elektrische Prototype voertuig. We vonden het belangrijk om de leerlingen een vakoverstijgende praktijkervaring te bieden. Op geheel vrijwillige basis hebben ze met beperkte middelen een fantastisch resultaat neergezet. Ons volledig zelfgebouwde voertuig werd zonder slag of stoot goedgekeurd en behaalde omgerekend maar liefst 82,8km op 1kWh op het circuit," zegt Liekele Gaastra, economiedocent en begeleider Team Cele Racing.


Vier teams deden mee aan een pilot voor een nieuwe categorie met zelfrijdende voertuigen.
Team EVA van de Hogeschool van Amsterdam gooide hoge ogen als eerste Nederlandse team en behaalde de hoogste score. "Met ons elektrische zelfrijdende UrbanConcept voertuig willen we laten zien dat autonoom rijden de toekomst van duurzame mobiliteit kan zijn," zegt woordvoerder Kyra Koning.


Marjan van Loon, president-directeur Shell Nederland vult aan: "Het enthousiasme en de gedrevenheid van de aanwezige studenten is aanstekelijk. Er zijn veel banen in de techniek, maar er is een tekort aan technisch opgeleiden. Met Shell Eco-marathon willen we laten zien wat de grenzeloze mogelijkheden zijn van techniek en studenten een platform bieden om opgedane kennis in de praktijk te brengen."

 
© Engineersonline.nl