Ufo-treintje van 60 Space X-satellieten verlicht de nacht (video's)

Geplaatst op 27 mei 2019 om 10:50 uur
Ufo-treintje van 60 Space X-satellieten verlicht de nacht (video's)
Er doet zich een interessant nieuw fenomeen voor aan ons firmament: het Ufo-treintje. Waar je vroeger schaapjes telde of vallende sterren zag, zorgt de onvergelijkbare Elon Musk nu voor nachtelijke lichttreintjes samengesteld uit satellieten. Maar liefst 60 stuks trokken de afgelopen nachten over ons land, gelanceerd om het breedbandinternet wereldwijd beter bereikbaar te maken.

Tientallen satellieten waren er in de nacht van vrijdag op zaterdag boven Nederland te zien. Eerst kwamen ze kort voor 01.00 uur langs en rond 02.30 uur nog een keer. Ze vlogen op dat moment op een hoogte van 440 km, op weg naar hun definitieve baan op 550 km hoogte. Zaterdagnacht kwamen ze weer langs, maar toen was het ‘treintje' al enigszins gedeformeerd. De Starlink satellieten worden langzamerhand elk naar hun eigen baan gestuwd.


De trits lampjes werd gefilmd door Marco Langbroek vanuit Leiden:

 

De 60 satellieten zijn gelanceerd vanaf Space Launch Complex 40 van Cape Canaveral in Florida. De eerste trap van de Falcon 9 raket maakte een zachte landing op het drijvende dok genaamd ‘Of Course I Still Love You' in de Atlantische Oceaan. Hieronder is de lancering her te beleven:

 
© Engineersonline.nl