80% organisaties verwacht tekort aan technici

Geplaatst op 14 mei 2019 om 13:24 uur
80% organisaties verwacht tekort aan technici
80% van de technische organisaties verwacht de komende vijf jaar een tekort aan technici. Desondanks ziet 59% de omzet stijgen. Het tekort aan technici is het grootst op mbo-niveau (77%) en na een jaar blijft 12% van de technische vacatures onvervuld. Dat blijkt uit de vierde editie van de TechBarometer, die vandaag is uitgekomen.

In dit jaarlijkse rapport neemt ROVC Technische Opleidingen de technische sector onder de loep. Het rapport gaat in op de volgende vragen:

 

 

Van elke 5 organisaties die aan het onderzoek deelnamen, ervaren er 4 al 5 jaar of langer een personeelstekort. 54% verwacht een negatief effect op de concurrentiepositie van Nederland door het tekort aan technici. 30% ziet zelfs op dit moment al negatieve gevolgen.


Het tekort aan technici heeft verschillende oorzaken: vergrijzing (28%), slechte aansluiting van regulier onderwijs op bedrijfsleven (28%) en het slechte imago van de technische branche (21%). Initiatieven vanuit het bedrijfsleven worden gezien als belangrijkste aanjager voor het terugdringen van het tekort.


ROVC-directeur John Huizing: "Ik doe een beroep op het bedrijfsleven en het onderwijs om met praktijkgerichte initiatieven te komen. Kijk bijvoorbeeld eens minder kritisch naar de diploma's en huidige skills van sollicitanten en omarm het idee om zij-instromers en 50-plussers aan te nemen en bij te scholen. De juiste motivatie biedt enorm veel potentieel. We zien dat het werkt! Niet alleen omwille van de economie moet er nu worden doorgepakt, ook andere factoren spelen een rol. Zo wordt de vergrijzing in de technische branche de komende jaren alleen maar groter. Bijna 60% van het technisch personeel is straks tussen de 40 en 65 jaar, tegen 6% jonger dan 30 jaar.


"En wat te denken van de verregaande automatisering en de energietransitie. Hierdoor neemt het tekort aan goed opgeleid technisch personeel verder toe. Beroepen veranderen, nieuwe functies ontstaan en de behoefte aan bij- en omscholing groeit. Logisch dus dat opleiding en ontwikkeling nog steeds met afstand het belangrijkste thema is op HR-gebied."

 

 Bekijk hier de ROVC Techbarometer 2019.

 
© Engineersonline.nl