Radar herkent kleine bewegingen en monitort vitale functies op afstand

Geplaatst op 13 mei 2019 om 11:39 uur
Radar herkent kleine bewegingen en monitort vitale functies op afstand
Imec heeft een compacte 140GHz radar ontwikkeld die zeer fijne bewegingen kan herkennen. De radar kan worden gebruikt als ondersteuning van intu├»tieve mens-machine interacties. Hij kan ook microbewegingen van de huid detecteren en zo vitale functies zoals hartslag of ademhaling monitoren, bijvoorbeeld voor het contactloos monitoren van autobestuurders of pati├źnten.

De radar is in staat om objecten (of bewegingen) tot op 10 meter afstand waar te nemen, en heeft een diepteresolutie van 11mm. Dit is de afstand tussen twee objecten waarbij de radar de objecten nog als afzonderlijk kan waarnemen. Doordat de antennes ook op de zendontvanger zijn geïntegreerd is de oplossing bovendien erg compact.

 

Intuïtief aansturen

"Doordat we machine learning technieken hebben gebruikt, is onze radar in staat om bijvoorbeeld zeer kleine (hand)bewegingen te herkennen, ter ondersteuning van intuïtieve interacties tussen mens en machine," zegt programmamanager Barend van Liempd,. "Denk bijvoorbeeld aan augmented reality en virtual reality, waar intuïtieve interactie met virtuele objecten mogelijk wordt. Bewegingsherkenning kan ook gebruikt worden om allerlei apparaten meer intuïtief aan te sturen - complementair aan de bestaande interfaces zoals stemcontrole of moderne touchscreens."


In tegenstelling tot infraroodcamera's, is de radar niet gevoelig voor lichtomstandigheden en weet hij privacy te behouden. Een radar is immers nog niet in staat om mensen te herkennen. De oplossing is bovendien compact, waardoor hij onzichtbaar geïntegreerd kan worden bijvoorbeeld laptops, smartphones of schermranden.


De radar kan ook vitale functies monitoren met een hoge precisie. Dat is bijvoorbeeld interessant voor monitoringsystemen in de auto, om slaperigheid van de bestuurder te detecteren, of hoge stress, of bijvoorbeeld een epilepsieaanval of een hartinfarct. Een andere mogelijke toepassing is het monitoren van beweging en vitale functies van kleine kinderen, tijdens de slaap, en zelfs wanneer de baby bedekt is door een deken.

 
© Engineersonline.nl