Grootste vliegtuig ooit voert testvlucht uit (video)

Geplaatst op 16 april 2019 om 07:36 uur
Grootste vliegtuig ooit voert testvlucht uit (video)
De Stratolaunch heeft zaterdag zijn eerste testvlucht afgerond. Het grootste vliegtuig ooit, een soort katamaran voor in de lucht, is bedoeld als lanceerplatform voor satellieten. De testvlucht vanaf de Mojave Space and Air Port (Californië, VS) duurde 2,5 uur en het reuzenplatform bereikte een snelheid van 304 kilometer per uur.

De Stratolaunch heeft 2 rompen die met elkaar zijn verbonden middels een soort tussenvleugel. Het geheel is maar liefst 117 meter breed en word voortgestuwd door 6 straalmotoren van een Boeing 747. Inclusief de raket, die onder de tussenvleugel wordt bevestigd, weegt het platform 540.000 kilo. Het kan een vracht van 230.000 kilo de lucht in brengen. Northrop Grumman werkt aan een compatibele raket.


Volgens Stratolaunch, het geesteskind van de inmiddels overleden mede-oprichter van Microsoft Paul Allen, is het gemakkelijker en goedkoper om raketten te lanceren vanaf 11 kilometer hoogte dan vanaf de grond. De lucht is ijler, waardoor de raketten minder krachtig hoeven te zijn. Bovendien ben je niet afhankelijk van het weer op 1 plek: als het ergens bewolkt is, vlieg je gewoon naar een plek met heldere lucht.


De tesvlucht was niet aangekondigd en werd dan ook toevallig gezien door vliegtuigspotters. De Stratolaunch voert al een paar maanden tests uit op de startbaan - die overigens minimaal 3,7 kilometer lang moet zijn.

 
© Engineersonline.nl