DEI-subsidie breidt uit en zet in op CO₂-reductie

Geplaatst op 20 december 2018 om 10:12 uur
DEI-subsidie breidt uit en zet in op CO₂-reductie
Er komen ingrijpende veranderingen aan binnen de subsidieregeling Demonstratie Energie-Innovatie (DEI). Zo behandelt RVO.nl voorstellen voortaan op volgorde van binnenkomst. En verder speelt het criterium CO2-reductie een belangrijkere rol en er komen nieuwe thema's De regeling gaat naar verwachting in februari open.

De DEI was voorheen bedoeld als etalage van energie-innovaties. Nederlandse bedrijven konden hun technologieën demonstreren met export als oogmerk. Vanaf 2019 verschuift het accent naar de doelen van het Klimaatakkoord.


Vooral de bijdrage aan CO2-reductie is van belang. Daarnaast zijn innovaties welkom rond flexibilisering van het elektriciteitssysteem en optimale benutting van het energielandschap. Belangrijk bij de beoordeling is de slagingskans van de innovatie in de markt en maatschappij.

 

Wie het eerst komt, wie het eerst maalt

Een andere belangrijke verandering is de aanvraagprocedure. De DEI heeft geen tenders meer. Bedrijven kunnen het hele jaar door hun aanvragen indienen volgens het principe ‘wie het eerst komt, het eerst maalt'. Complete projectvoorstellen worden op volgorde van binnenkomst beoordeeld. Voordeel is dat bedrijven kunnen indienen wanneer het hen uitkomt, tot het budget is uitgeput.

 

Klimaatakkoord

Vanuit het Klimaatakkoord reserveert het Kabinet extra geld in zogeheten klimaatenveloppen. Een deel van dat geld is bedoeld voor pilot- en demonstratieprojecten. Om één loket te creëren voor deze projecten krijgt het budget van het Klimaatakkoord een plek binnen de DEI.

 

Voorlopige planning DEI-subsidie

 
© Engineersonline.nl