Nederlandse economie groeit zachtjes door

Geplaatst op 11 december 2018 om 17:02 uur
Nederlandse economie groeit zachtjes door
De Nederlandse economie is nog niet klaar met groeien, hoewel de groei in 2019 wel afneemt naar 2,0%. Dat stelt het ING Economisch Bureau.

Nagenoeg alle sectoren groeien, maar dat gaat veelal een lagere versnelling dan dit jaar. Vooral de krapte op de arbeidsmarkt zet een rem op een verder toenemende productie. Voor werkenden gaat hij gepaard met een hogere loonstijging.

 

In 2018 groeide de economie nog met 2,6%. Hoewel beide nog optimistisch zijn, is het vertrouwen van zowel consumenten als producenten kleiner dan aan het begin van 2018 en is de exportorderportefeuille wat minder goed gevuld. Risico's zijn vooral in het buitenland te vinden.

 

Protectionisme treft Nederland nauwelijks

Tot dusver heeft Nederland relatief beperkt last van de handelsoorlog, aangezien er weinig barrières voor de Europese economie zijn opgeworpen. Dat zal ook het geval zijn wanneer de Verenigde Staten de tarieven op Chinese producten verder opvoeren. Indirect zorgt verdere escalatie van het conflict echter ook in Nederland voor meer pessimisme.

brexit

Brexit al voelbaar

Van de Brexit heeft Nederland de directe effecten al ondervonden. Zo is de uitvoer van Nederlandse goederen naar het Verenigd Koninkrijk de afgelopen twee jaar minder hard gegroeid dan naar de meeste andere bestemmingen. ‘We zien een kleine kans op een stevige tegenvaller, een no-deal brexit, maar ook een kans op een meevaller: eindelijk helderheid en uitstel van de brexit', aldus ING.

 

Lagere groei in bijna alle sectoren

Door de nog steeds gunstige ontwikkelingen groeien alle belangrijke sectoren ook in 2019 maar de meesten wel op een lager niveau. Naast de personeelstekorten zijn de belangrijkste redenen voor deze groeivertraging het aantal afnemende transacties op de woningmarkt en de afnemende groei van de relevante wereldhandel.

 
© Engineersonline.nl