Ontwerpster zoekt verhaal achter vorm alledaagse gebruiksvoorwerpen

Geplaatst op 24 september 2018 om 08:04 uur
Ontwerpster zoekt verhaal achter vorm alledaagse gebruiksvoorwerpen
Iedere dag drinken we uit een glas, trekken we onze sneakers aan, zitten we op de wc en stappen we op de fiets. Voor ons alledaagse voorwerpen die we als vanzelfsprekend gebruiken. Ontwerpster Christien Meindertsma vindt niets vanzelfsprekend. In het nieuwe NTR-programma Voor de Vorm zoekt zij uit waarom het wijnglas, de fiets, de bh, de kamerplant, de bril, de mobiele telefoon, de wc-pot en de sneaker de vorm hebben die ze hebben.

Door opnieuw naar deze gebruiksvoorwerpen te kijken, stuit zij op bijzondere verrassingen. De ontwikkeling van deze voorwerpen heeft namelijk lang niet altijd een voor de hand liggend verloop. Ook kijkt Christien bij elk voorwerp naar de toekomst. Is het uitontwikkeld of staan er nog vernieuwingen op stapel?

 

Bekijk hier de teaser


Uitzendingen: 18 oktober t/m 6 december, elke donderdag om 21.25 uur op NPO 2


Na het zien van Voor de Vorm kijk je anders. Want wie kijkt en zoekt, vindt achter elke vorm een verhaal. Zo is er aan een kamerplant net zo veel vormgeving vooraf gegaan als aan het bankstel waar de plant naast staat. En het ontwerp van de wc-pot zoals we hem kennen, dateert nog uit industriële revolutie. Een bh bestaat uit minimaal 50 onderdelen, en wordt voor een groot deel met de hand in elkaar gezet. De steel van het wijnglas had in eerste instantie geen gebruiksfunctie. Deze is ooit voortgekomen uit de strijd van lokale glasblazers op het Italiaanse eiland Murano om de beste in het vak te zijn. En de pootjes van een bril? Die zijn pas een paar eeuwen na de uitvinding van het montuur bedacht.


Informatie afleveringen 1 en 2:


1.Het wijnglas
In de eerste aflevering duikt Christien in de geschiedenis van het wijnglas. Ze komt er op het Italiaanse eiland Murano achter dat de steel van het wijnglas in eerste instantie geen gebruiksfunctie had, en ooit is voortgekomen uit de strijd van de lokale glasblazers om de beste te zijn. De toekomst van het wijnglas lijkt al net zo verrassend als het verleden.


2. De fiets
In deze aflevering verdiept Christien zich in de oorsprong en ontwikkeling van de fiets. In het buitenland wordt Nederland als een fietsland gezien. Maar hoe Nederlands is onze tweewieler des vaderlands eigenlijk? Christien komt erachter dat de fiets al vrij lang dezelfde basisvorm heeft. Is de fiets uitontwikkeld of komen er toch nog bijzondere vernieuwingen aan?

 
© Engineersonline.nl