Maritieme sector lokt scholieren met wedstrijd

Geplaatst op 21 maart 2018 om 07:40 uur
Maritieme sector lokt scholieren met wedstrijd
Het Nationaal Instituut voor de Scheepvaart en Scheepsbouw (Niss) wil scholieren inspireren om voor hun eindexamen aan de slag te gaan met een maritiem vraagstuk. Zo kunnen de leerlingen de sector leren kennen.

‘Een flinke instroom van jongeren met een maritieme of technische opleiding is noodzakelijk om de continuïteit van de Nederlandse maritieme sector te waarborgen', stelt het instituut. ‘Het is van het grootste belang dat scholieren hun weg naar de sector weten te vinden en na de middelbare school kiezen voor een maritieme vervolgopleiding.'


Het Niss organiseert daarom nu een profielwerkstukkenwedstrijd . Het profielwerkstuk is een praktisch onderzoek dat onderdeel vormt van het havo en vwo eindexamen. De leerling wordt zo getoetst op vaardigheden als het opzetten van een onderzoek, experimenteren, analyseren, beschrijven en presenteren.

 

Geldprijs voor winnende teams

In de Niss Profielstukkenwedstrijd kunnen de scholieren kiezen uit vier thema's: Slim & veilig varen, Winnen op zee, Effectieve infrastructuur en Schone schepen. De inzendingen worden beoordeeld door een vakkundige jury en de drie winnende teams krijgen geldprijzen van respectievelijk 1000, 2000 en 3000 euro. Met hun inhoudelijke vragen kunnen ze tussentijds terecht bij studenten maritieme techniek aan de TU Delft.

 
© Engineersonline.nl