Rotterdam: dé techstad van Europa

Geplaatst op 19 februari 2018 om 15:44 uur
Rotterdam: dé techstad van Europa
De Rotterdamse ondernemers Hans Scheffer, Ohad Gilad en Martijn Don vinden dat Rotterdam de nummer 1 techstad moet worden van Europa. Daartoe hebben ze het platform WeTechRotterdam opgericht. Het gemeentebestuur hebben ze vast mee. Net als Hogeschool Rotterdam, Innovation Quarter, dataspecialist Dealroom en diverse grote instellingen op het gebied van educatie, ondernemerschap en investeringen

Toegegeven, het klinkt een beetje als president Xi die wil dat China wereldkampioen voetbal wordt. Ver van zijn bed. Maar ja, Xi weet wel van aanpakken. En Rotterdammers meestal ook. Het plan ziet er voorts gedegen uit. Daarom zou het nog best wel eens kunnen dat Rotterdam eerder techstad wordt, dan China wereldkampioen voetbal.

 

Hans Scheffer CEO van Helloprint, een van de snelst groeiende tech-bedrijven van Nederland en gevestigd in Rotterdam: "'Met ons bedrijf kiezen we heel bewust om met onze internationale ambities vorm te geven vanuit de stad die zich kenmerkt door vallen en opstaan, en de wil om te winnen. Het probleem is dat het tech-ecosysteem onvoldoende is ontwikkeld om echt snel te kunnen groeien. Er is te weinig aanbod van talent en zowel op het gebied van educatie, als qua ondernemers- en investeringsklimaat, als qua vestigingsklimaat voor jonge tech-professionals, valt een wereld te winnen. Dat willen wij doorbreken. Dat is voor ons de reden om samen met andere Rotterdamse ondernemers WeTechRotterdam te lanceren."


Ook oprichters Ohad Gilad en Martijn Don van 42workspace, de nieuwe coworking-space voor technologie-startups in Rotterdam, zien een duidelijke behoefte als het gaat om innovatieve broedplaatsen op het gebied van technologie in Rotterdam. Gilad: "De achterstand die we hebben op steden zoals Londen, Berlijn, Stockholm en Amsterdam is aanzienlijk, maar we zien ook een trend dat steeds meer ondernemers kiezen voor Rotterdam."

 

Ecosysteem

De initiatiefnemers willen een goed functionerend ecosysteem ontwikkelen. Don: "En dat is nog niet zo eenvoudig. Je hebt van alles nodig, zoals jong talent, startups, scale-ups en investeerders. Maar ook de juiste opleidingen en een aantrekkelijke stad om in te wonen en werken. Wij zijn ervan overtuigd dat Rotterdam de potentie heeft om dé top tech-stad in Europa te worden. Er zijn hier veel initiatieven. Het is alleen te gefragmenteerd. Wij willen het ecosysteem laten samenwerken, waarbij WeTechRotterdam de brug vormt tussen overheid, bedrijfsleven, onderwijsinstellingen, de kapitaalmarkt, het talent en de individuele initiatieven."

 
© Engineersonline.nl