Ontwerper ‘DIY-operatierobot’ wint DDA Young Designer Award

Geplaatst op 29 oktober 2017 om 11:05 uur
Ontwerper ‘DIY-operatierobot’ wint DDA Young Designer Award
Frank Kolkman heeft de DDA Young Designer Award gewonnen. De jury roemt de bedenker van de ‘doe-het-zelf operatierobot’ vanwege zijn verrassende kijk op de toekomst van zorg en de positie van de patiënt, en zijn diepgravende aanpak.

Uit het juryrapport: ‘Frank Kolkman zet ons aan het denken door onderzoek naar de sociale, economische en esthetische implicaties van huidige én toekomstige technologieën.Hij vertaalt een provocatieve manier van denken in ijzersterke concepten. Hij ontregelt met uitdagende prototypes, interactieve installaties en scenario's over hedendaagse thema's als de toegankelijkheid tot zorg en de mate waarin we daar als patiënten zelf over kunnen beschikken. Hij is tegelijkertijd systemisch ontwerper en speculatief onderzoeker. Dit komt tot uiting in zijn projecten zoals Open Surgery (een DYI robotoperatie-installatie), Designs for Flies (een kit waarmee patiënten zelf medicijnen voor zeldzame ziektes kunnen ontwikkelen), Black Gold (over het in standhouden van bedreigde diersoorten) en End of Life (over het omgaan met en ervaren van de dood met behulp van technologie).

 

De jury roemde alle finalisten in de categorie Young Designers van deze editie vanwege hun sociale gedrevenheid en verfrissende aanpak.

 

Andere winnaars

 

Bekijk hier de interessantste tech-genomineerden

 
© Engineersonline.nl