Bomen ‘bespelen’ de synthesizer (video)

Geplaatst op 25 september 2017 om 14:35 uur
Bomen ‘bespelen’ de synthesizer (video)
Als je een boom voorziet van sensoren, kun je de sapstroom meten, het dag- of seizoensritme, het vochtgehalte en de fotosynthese. Dat heeft kunstenaar Bert Barten omgezet in geluid. Onlangs vond een eerste concert plaats, van een ceder in Bergeijk. Daarbij bleek dat bomen een kennelijke voorkeur hebben voor minimal music.

Voor het concert plaatste Barten allerlei sensoren op de ceder. Die registeren elektrische impulsen die veroorzaakt worden door de fysiologische processen in de boom en zijn verbonden met een synthesizer waar de impulsen worden omgezet in muziek. Barten: "De impulsen komen van de boom, wij bepalen met de synthesizer het geluid. De boom is de componist, wij zijn de arrangeur."


Barten heeft ook een boom een groeiseizoen lang gemonitord, van april tot november. Die opnames zijn gecomprimeerd, zodat er een muziekstuk van anderhalf uur ontstond.


Frank Sterck van de universiteit in Wageningen hielp Barten op weg. "Als we straks opnames en muziek hebben van een grotere hoeveelheid bomen, op verschillende groeiplaatsen, in verschillende klimaatgebieden, en met verschillen in leeftijd en vitaliteit, kan het wetenschappelijk interessant kan worden. Misschien leren we met deze nieuwe samenwerking tussen wetenschappers, technici en kunstenaars om op een andere manier naar het fysiologisch functioneren van bomen en bossen te kijken."

 

Het concert

Beluister het concert ‘Talking Trees' hieronder. Hetbegint op ca. 3.30 min, na het interview met Bert Barten. Bij dit concert speelt de ceder waar de sensoren aan bevestigd zijn live. Daarnaast heeft Barten van diverse bomen verspreid over Europa het geluid opgenomen dat ook wordt afgespeeld.

 
© Engineersonline.nl