Sail verliep zonder grote telecom-incidenten

Geplaatst op 24 augustus 2015 om 16:15 uur
Sail verliep zonder grote telecom-incidenten
Agentschap Telecom controleerde en coördineerde tijdens Sail Amsterdam 2015 onder andere marifoongebruik, veiligheidsverbindingen en vergunningen voor frequentiegebruik door media.
Waar veel frequentiegebruikers in een relatief klein gebied zijn, is de kans op storing in en de impact op de ether groot. Daarom waarborgt Agentschap Telecom de continuïteit en beschikbaarheid van verschillende communicatiemiddelen, zoals marifoons en mediaverbindingen. Bij dit grootschalige maritieme evenement was Agentschap Telecom dan ook aanwezig.

 

Marifoons

De toezichthouders van het agentschap hebben op alle Sail-dagen de scheepvaart naar en van Amsterdam gecontroleerd. Zo keken zij of de marifoonkanalen goed gebruikt werden, of er storingen waren en of iedereen de marifoon gebruikte waarvoor deze dient. Buiten twee serieuze storingen verliep alles rustig, gezien de hoeveelheid schepen.

 

Storing op kanaal 16

De eerste storing vond woensdag 19 augustus op marifoonkanaal 16, het nood-, spoed en veiligheidskanaal, plaats. Het betrof een permanente draaggolf vanaf een varend recreatievaartuig. Nog voordat de toezichthouders de veroorzaker konden traceren, werd deze marifoon uitgeschakeld.

 

Kanaal 10

De tweede storing was op zaterdag 22 augustus te horen op kanaal 10 voor veiligheidsverkeer. Ook deze storing was snel weer weg. Op zondag 23 augustus bleek dit marifoonkanaal weer te storen. De toezichthouders van Agentschap Telecom vonden het betreffende schip (beroepsvaart). De schipper heeft zijn marifoon, die waarschijnlijk een technisch mankement had, uitgezet. Hierover wordt door Agentschap Telecom een rapport opgemaakt.

 

Atis en AIS

Agentschap Telecom houdt ook maritiem toezicht op onder andere Automatic Transmitted Identification Signal  (Atis) en Automatic Identification System (AIS). Tientallen schippers die zich niet aan de regels hiervoor hielden, zijn aangesproken en/of kregen een boete aangezegd. 

 

Media

Naast maritieme verkeer controleerde Agentschap Telecom ook media die bij Sail onder andere live-uitzendingen verzorgden. Frequentievergunningen waren in orde en alle verbindingen hebben naar tevredenheid gewerkt.

 
© Engineersonline.nl