TNO rapport milieubelasting koffiebekers

TNO heeft voor de Stichting Disposables Benelux een milieuvergelijking gedaan van eenmalige bekers en bekers voor meermalig gebruik voor hete dranken in bedrijven. Wie zijn koffie in een wegwerpbekertje drinkt, belast het milieu minder dan iemand die het in een porseleinen beker drinkt en deze meteen afwast. Plastic of kartonnen bekertjes zijn niet altijd beter. […]

TNO heeft voor de Stichting Disposables Benelux een milieuvergelijking gedaan van eenmalige bekers en bekers voor meermalig gebruik voor hete dranken in bedrijven.

Wie zijn koffie in een wegwerpbekertje drinkt, belast het milieu minder dan iemand die het in een porseleinen beker drinkt en deze meteen afwast. Plastic of kartonnen bekertjes zijn niet altijd beter. "Als iemand bijvoorbeeld twaalf kopjes op een dag drinkt, is het minder belastend voor het milieu als hij de hele dag hetzelfde porseleinen bekertje gebruikt zonder deze tussendoor af te wassen", legt een woordvoerder van TNO uit. Het maakt ook een verschil hoe iemand afwast. "Als je met heet water en afwasmiddel afwast, is het belastender dan wanneer je alleen een straal koud water gebruikt en het bekertje schoonpoetst met je vingers." Ook de plaats van de koffieautomaat is van belang. "Als de automaat naast een aanrecht met een kraan staat, zullen werknemers hun bekertje vaker afwassen."

Bij het onderzoek is onder meer rekening gehouden met de productie van de verschillende soorten bekers, het afwassen van de bekers en de verwerking of recycling van de bekers.

Download hier het onderzoeksrapport.