Longlist Furore Boekenprijs 2007 bekend

De jury van de Eurekaprijs 2007 heeft de longlist bekendgemaakt voor de Furore Boekenprijs. Op 19 april zal de jury besluiten wie de genomineerden zijn voor de Furore Boekenprijs en de Jos Withagen Mediaprijs. De winnaars van deze categorieën, evenals de winnaar van de NWO Oeuvreprijs, worden bekendgemaakt op 22 mei tijdens de manifestatie Bessensap […]

De jury van de Eurekaprijs 2007 heeft de longlist bekendgemaakt voor de Furore Boekenprijs. Op 19 april zal de jury besluiten wie de genomineerden zijn voor de Furore Boekenprijs en de Jos Withagen Mediaprijs. De winnaars van deze categorieën, evenals de winnaar van de NWO Oeuvreprijs, worden bekendgemaakt op 22 mei tijdens de manifestatie Bessensap in Nemo.

Uit het totaal van 103 inzendingen heeft de jury achttien boeken gekozen die zij zeer de moeite waard vinden. Omdat lezers vaak niet weten te kiezen uit het enorme aanbod aan wetenschapsboeken, ziet de jury deze lijst als een soort ‘tip’ voor interessant en leuk leesvoer. Uit deze lijst zullen de nominaties gekozen worden, die meedingen naar de Furore Boekenprijs.

Jury
De jury van de Eurekaprijs 2007 bestaat uit Saskia J. Stuiveling (voorzitter en president Algemene Rekenkamer), Jan van de Craats (hoogleraar Wiskunde en Maatschappij aan de UvA en hoogleraar Didactiek van de Wiskunde aan de Open Universiteit), Sanne Deurloo (hoofd programma Science center NEMO), Michael Persson (ingenieur Lucht en Ruimtevaart en wetenschapsredacteur Volkskrant) en Loes Wormmeester (wetenschapsjournalist en tv-programmaker NPS).

Eerdere winnaars 
Eerdere winnaars van de boekenprijs zijn: ‘Na het kamp, vriendschap en politieke strijd’ van Jolande Withuis (2006), ‘Trouw nooit een vrouw met grote voeten’ van Mineke Schipper (2005), en ‘Een jongen van het dorp’ van Chris van Esterik (2004).

Populariseren
Jaarlijks wordt onder auspiciën van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) de Eurekaprijs toegekend aan de beste prestaties op het gebied van het populariseren van wetenschap en kennis naar het brede publiek. Met de Eurekaprijs wil NWO schrijvers, filmers, journalisten, programmamakers, wetenschappers, media, redacties, producenten en uitgeverijen aanmoedigen om wetenschappelijke kennis en inzichten toegankelijk te maken voor het brede publiek.

Het prijzengeld is beschikbaar gesteld aan het Eurekafonds door NWO, softwarebedrijf Furore en de Jos Withagen Stichting. De winnaars van de Furore Boekenprijs en de Jos Withagen Mediaprijs ontvangen ieder 7.500 euro en het Eurekabeeldje van beeldhouwer Richard de Vrijer. De winnaar van de NWO Oeuvreprijs ontvangt naast het Eurekabeeldje ook 12.500 euro. Meer informatie over de Eurekaprijzen is te vinden op www.nwo.nl/eurekaprijs.

De longlist voor de Furore Boekenprijs 2007. De lijst staat op alfabetische volgorde van boektitel.

1. Altijd weer vogels die nesten beginnen – Geschiedenis van de Nederlandse literatuur 1945-2005, Hugo Brems, Uitgeverij Prometheus/Bert Bakker.
2. De menselijke maat – De aarde over tienduizend jaar, Salomon Kroonenberg, Uitgeverij Atlas.
3. Een cultuurgeschiedenis van de wiskunde, Machiel Keestra [red.], Uitgeverij Nieuwezijds.
4. Een nieuwe wereld – Het ontstaan van het moderne Nederland, Auke van der Woud, Uitgeverij Prometheus/Bert Bakker.
5. Frankrijk in oorlog, 1870-1962 – De meest dramatische eeuw uit de Franse geschiedenis, H.L. Wesseling, Uitgeverij Prometheus/Bert Bakker.
6. Het brein rapport, Nathalie Carpentier, Uitgeverij Houtekiet.
7. Het laboratorium in je hoofd – of hoe filosofen te werk gaan, Sebastien Valkenberg, Ambo/Anthos uitgevers.
8. Het maakbare brein – Gebruik je hersens en word wie je wilt zijn, Margriet Sitskoorn, Uitgeverij Prometheus/Bert Bakker.
9. In de toekomst is alles fantastisch 2015 – Prikkelende toekomstvisies van de nieuwe generatie Nederlandse life scientists, Tim van Opijnen e.a., Fontaine Uitgevers.
10. Islam en het dagelijks leven – Religie en cultuur onder Marokkanen, Marjo Buitelaar, Uitgeverij Atlas.
11. Lichamelijke oefening, Midas Dekkers, Uitgeverij Contact.
12. Nieuwe Spijswetten – Over voedsel en verantwoordelijkheid, Louise O. Fresco, Uitgeverij Prometheus/Bert Bakker.
13. Ongerijmd succes – Poëzie in een onpoëtische tijd, Thomas Vaessens, Uitgeverij Vantilt.
14. Ontregelde geesten – Ziektegeschiedenissen, Douwe Draaisma, Historische Uitgeverij.
15. Orde en trouw – Over Johan Huizinga, Willem Otterspeer, Uitgeverij De Bezige Bij/Thomas Rap.
16. Stemmen op schrift – Geschiedenis van de Nederlandse literatuur vanaf het begin tot 1300, Frits van Oostrom, Uitgeverij Prometheus/Bert Bakker.
17. Waar is de Tachtigjarige Oorlog gebleven? Jan Blokker, Uitgeverij De Harmonie.
18. Zelfdenkende pillen – en andere technologie die ons leven zal veranderen, Rutger van Santen, Djan Khoe en Bram Vermeer, Nieuw Amsterdam.