Meyerson (IBM): wat doen we met Moore?

“Technologie wordt ongelooflijk complex. Maar de Wet van Moore zal nog wel een tijd blijven gelden – alleen niet op de ‘klassieke’ manier.” Dr. Bernard Meyerson, CTO van IBM, legt voor de toekomst vooral het accent op het economische aspect van de Wet van Moore.

Meyerson: "Tot nu toe gold: maak alles twee keer zo klein, dan wordt het twee keer zo goedkoop. Maar de gate-oxiden van de nieuwe generaties transistoren zijn nog maar 5 atomen dik. Halveren gaat dus niet meer, want halve atomen kennen we niet. Ook de temperatuur wordt een groot probleem. In de jaren ’80 waren er al chips met een dissipatie die drie maal zo hoog was als die van een strijkbout. Dat is vooral handig als je een vouw in je broek wilt strijken. Als je die ontwikkeling doortrekt, zou je nu moeten koelen met ventilatoren zo groot als helicopterrotors."

Toch kan, door een andere benadering, Moore gewoon doorgaan volgens Meyerson. Echte verbeteringen moeten niet meer tot stand komen door verkleinen, maar door innoveren. Daarvoor is een ‘holistische’ vorm van ontwerpen: de aandacht moet zich verplaatsen van atomen naar software, materialen, circuits, cores enz.  Meyerson: "De dagen van bruut geweld zijn voorbij; koelen op orkaansterkte is geen optie meer. Maar als je door slim ontwerpen twee keer zoveel functionaliteit op eenzelfde chipoppervlakte realiseert, voldoe je ook aan Moore."

Maar innovatie is kostbaar. Daarom is volgens Meyerson wereldwijde samenwerking van fundamenteel belang. Ook moeten er nieuwe en beter tools worden ontwikkeld, bijvoorbeeld voor Design for Manufacturing en voor het modelleren. Ofwel, in de woorden van Meyerson: "Niet meer ‘my clock is faster than your clock’, maar een totaal andere manier van denken".