EO

BASF bouwt fabriek voor recyclage van metalen uit accu’s

23 juni 2022 om 15:46 uur -

BASF bouwt fabriek voor recyclage van metalen uit accu’s

De Duitse chemiereus BASF gaat in Schwarzheide, Duitsland, een fabriek bouwen om ‘zwarte massa’ uit autoaccu’s te recupereren. Uit deze zwarte massa zal in een latere fase de metalen nikkel, mangaan, kobalt en lithium worden gewonnen.

In de fabriek wordt ‘black mass' geproduceerd uit gebruikte accu's. Dit is de eerste stap in het batterijrecyclingproces en is gebaseerd op mechanische behandeling van de batterijen. De geproduceerde zwarte massa bevat grote hoeveelheden van de belangrijkste metalen die worden gebruikt om CAM te produceren: lithium, nikkel, kobalt en mangaan.

 

De zwarte massa wordt de grondstof voor de hydrometallurgische raffinaderij voor batterijrecycling die BASF later wil bouwen. "Met de investering in een zwarte massafabriek voor batterijrecycling op commerciële schaal, zetten we de volgende stap om de volledige waardeketen voor batterijrecycling bij BASF tot stand te brengen. Dit stelt ons in staat om het end-to-end recyclingproces te optimaliseren en de CO2-voetafdruk te verkleinen", zegt president van de catalysts-divisie Peter Schuhmacher.

 

Hij vervolgt: "De gesloten kringloop van afgedankte batterijen tot CAM voor nieuwe batterijen, ondersteunt onze klanten in de gehele waardeketen van batterijen, vermindert de afhankelijkheid van gewonnen grondstoffen en maakt een circulaire economie mogelijk."

 

Recycling van batterijen is een belangrijke hefboom om de CO2-voetafdruk van elektrische voertuigen op batterijen te verkleinen en helpt te voldoen aan de ambitieuze, circulaire beleidsvereisten die worden verwacht in het kader van de voorgestelde EU-batterijverordening. Deze hebben betrekking op de recyclingefficiëntie van lithium-ionbatterijen, evenals de doelstellingen voor materiaalterugwinning en gerecycleerd gehalte voor nikkel, kobalt en lithium.

 

De investering in de nieuwe fabriek versterkt BASF's productie- en recyclinghub voor kathode-actieve materialen (CAM) in Schwarzheide. Het bedrijf koos de site omdat er veel EV-autofabrikanten en celproducenten gevestigd zijn. In 2024 wordt er gestart met de bouw van de nieuwe fabriek die 30 arbeidsplaatsen moet faciliteren.

 

Gerelateerd nieuws

Onduidelijkheid over Energie-Opslagsystemen

Onduidelijkheid over veilige bedrijfsvoering energie-opslagsystemen

In NEN 4288: 2020 NL ‘Bedrijfsvoering van batterij-energieopslagsystemen’ is te lezen wat de eisen voor veilige bedrijfsvoering van batterij-opslagsystemen zijn. Maar wat veilige bedrijfsvoering inhoudt, daar zijn de…

Noren willen reizen transformerren met elektrische vliegboot

Te land, ter zee en in de lucht: Noren bouwen elektrische vliegboot met wielen (video)

Een Noors bedrijf ontwikkelt een klein elektrisch watervliegtuig dat het lokale passagiersverkeer op grote schaal kan transformeren. Het ontwerp van de romp wordt momenteel getest in de sleeptank van Sintef in Trondheim.

VSParticle maakt opschaling waterstofproductie sneller, goedkoper en duurzamer met nanoprinter

VSParticle maakt opschaling waterstofproductie sneller, goedkoper en duurzamer met Nanoprinter

TU Delft-spin-off VSParticle ontwikkelde een goedkoper, duurzamer en eenvoudiger productieproces voor elektro-katalytische membranen: het hart van de productie van groene waterstof. De technologie herbergt ook beloftes…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Güdel Benelux
Güdel Benelux

Lineaire aandrijf componenten en oplossingen

Orfa Visser BV
Orfa Visser BV

Gespecialiseerd in Forceren, Dieptrekken, Flenswalsen, Lassen en Apparatenbouw.

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Tevema
Tevema

Leverancier van technische standaardveren en normdelen, leverbaar uit voorraad.

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

30 augustus 2022, Utrecht

Technishow + Esef

TechniShow is ingedeeld in verschillende sectoren waar productietechnieken, fases en toebehoren van het...

21 september 2022

Design to Manufacturing (voorheen Prototyping MNE)

Netwerkbeurs en competentieplatform voor wie betrokken is in slimme maak- en ontwerprocessen.

27 september 2022, Utrecht

WoTS

World of Technology & Science bedient bezoekers uit industrie, laboratoria, zorg en wetenschap.

Meer agendapunten »