20 mei 2022 om 09:11 uur
De komst van kwantumcomputers kan grote maatschappelijke gevolgen hebben, vooral op het vlak van cyberveiligheid. Een consortium onder leiding van Sebastian De Haro van de Universiteit van Amsterdam ontvangt een subsidie van 900.000 euro vanuit de Nationale Wetenschapsagenda (NWA) van NWO om de impact van deze transitie te onderzoeken en in goede banen te leiden.
Dat is het overkoepelende doel van het onderzoeksconsortium Quantum Impact on Societal Security (QISS), geleid door Sebastian De Haro van het Institute for Logic, Languange and Computation en het Institute of Physics aan de Universiteit van Amsterdam. QISS is een multidisciplinaire samenwerking tussen wetenschappers, financiële- en overheidsinstellingen en maatschappelijke groepen die de impact van deze transitie zal onderzoeken. Naast is de NWA-subsidie er financiering van het Ministerie van Buitenlandse Zaken en de Nederlandse Vereniging van Banken.
"We richten ons in grote lijnen op vier wetenschappelijke doelen", zegt De Haro. "Ten eerste, het identificeren van technische en maatschappelijke vereisten voor innovatiebeleid voor kwantumveilige cryptografie. We gaan onderzoeken wat een interactieve benadering van verantwoorde innovatie mogelijk maakt, in realtime, naarmate de technologie zich ontwikkelt. Ten tweede gaan we ons richten op het beter begrijpen van de dynamiek van kennis in onderzoeks- en innovatie-ecosystemen. Als derde willen we een nieuw innovatiebeleid opstellen dat voldoet aan de maatschappelijke eisen voor de financiële- en overheidssectoren, waarbij de juridische onderbouwing ervan wordt verduidelijkt. Ons laatste doel is om de ontwikkeling van nieuwe cryptografische standaarden te koppelen aan de daaropvolgende dynamiek van belanghebbenden en de geopolitieke gevolgen ervan."
Al deze doelen samen moet een belangrijke bijdrage leveren aan het Nederlandse ecosysteem voor quantumveilige cryptografie, inclusief de ontwikkeling van verantwoord innovatiebeleid en regelgeving en goede informatie voor het brede publiek.
Naast het Instituut voor Logic, Language en Computation en het Institute of Physics werken ook het Instituut voor Informatica en het Instituut voor Informatierecht van de Universiteit van Amsterdam mee aan dit project. Naast de Universiteit van Amsterdam en de cofinanciers zijn de volgende partners betrokken bij QISS: Quantum Delta, Fontys Hogeschool, QuSoft, Rathenau Instituut, De Nederlandsche Bank, ABN-AMRO, Raad voor het Openbaar Bestuur, Ministerie van Binnenlandse Zaken, Ministerie van Justitie en Veiligheid, Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en andere maatschappelijke organisaties.
Gerelateerd nieuws
De Nederlandse industrie moet zoveel mogelijk betrokken worden bij de aanschaf van nieuw defensiematerieel, in het bijzonder op (niche) terreinen waar Nederland nu nog veel hoogwaardige kennis en kunde heeft. Dat hebben…
Toen Aditya Ganesh, amateur musicus en masterstudent Computerwetenschappen aan de RUG, een college bijwoonde over complex gedrag dat ontstaat uit een eenvoudige formule zag hij de kiem van een nieuw muziekstuk. Het…
In NEN 4288: 2020 NL ‘Bedrijfsvoering van batterij-energieopslagsystemen’ is te lezen wat de eisen voor veilige bedrijfsvoering van batterij-opslagsystemen zijn. Maar wat veilige bedrijfsvoering inhoudt, daar zijn de…
Techvertorials
Focus op
Machineveiligheid, systemen en componenten
creating sustainable solutions
Lineaire aandrijf componenten en oplossingen
Gespecialiseerd in Forceren, Dieptrekken, Flenswalsen, Lassen en Apparatenbouw.
Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen
Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet
Leverancier van technische standaardveren en normdelen, leverbaar uit voorraad.
Agenda
30 augustus 2022, Utrecht
TechniShow is ingedeeld in verschillende sectoren waar productietechnieken, fases en toebehoren van het...
21 september 2022
Netwerkbeurs en competentieplatform voor wie betrokken is in slimme maak- en ontwerprocessen.
27 september 2022, Utrecht
World of Technology & Science bedient bezoekers uit industrie, laboratoria, zorg en wetenschap.