Nieuw leven voor gebarsten autoruit (video)

Audi, Reiling Glas Recycling, Saint-Gobain Glass en Saint-Gobain Sekurit hebben een proefproject gelanceerd voor het recyclen van gebarsten autoglas. Het doel is de ontwikkeling van een gesloten materiaalkringloop.

Het proces begint met de levering van niet-repareerbare ruiten van het retailnetwerk van de Volkswagen Groep aan Reiling Glas Recycling, waar het afgedankte glas in kleine stukjes wordt gebroken. Draden, metalen en andere bestanddelen worden verwijderd door magneten, non-ferro metaalscheiders, afzuigunits en elektro-optische sorteerunits.

Saint-Gobain Glass sorteert vervolgens het materiaal en mengt het granulaat met kwartszand, natriumcarbonaat en krijt. Het aandeel recyclaat ten opzichte van andere materialen ligt momenteel in het bereik van 30% tot 50% in een proefprogramma gericht op ongeveer 40 ton gerecycled autoglas. Nadat rechthoeken van ongeveer 3 m x 6 m zijn gevormd, produceert Saint-Gobain Sekurit nieuwe autoruiten door middel van een aanvullend proces.

De strategie zal naar verwachting leiden tot aanzienlijke besparingen op nieuwe grondstoffen en op de uitstoot van kooldioxide.